berlin, germany, wall, bike, bicycle

Njemci hoće radnu sedmicu od četiri dana – ali uz punu platu

Podijeli

Zaposlenima u Njemačkoj se ideja o četvorodnevnoj radnoj nedjelji veoma dopada, ali uz uslov da plata ostane ista, pokazala je anketa fondacije Hans Böckler.

Skoro tri četvrtine ispitanika, 73 odsto, prihvatilo bi uvođenje radne nedjelje od četiri dana samo ako plata ostane ista.

S druge strane, vrlo malo je onih koji hoće manje da rade za manju platu – osam odsto. Protiv četvorodnevne radne nedjelje je 17 odsto, a dva odsto učesnika ankete tako već radi.

Ispitanici koji žele skraćenu radnu nedjelju kao razlog naveli su, bez izuzetka, da žele više slobodnog vremena za sebe i porodicu. Tri četvrtine je reklo i da želi da smanji opterećenost poslom.

Protivnici promjene naveli su kao razloge da ih posao ispunjava, da sumnjaju da skraćenje u radnom procesu može nešto da promijeni, kao i da se posao ne može obaviti za kraće vrijeme.

Gotovo polovina onih koji odbijaju skraćenu radnu nedjelju navela je da finansijski ne može da je podnese, dok se trećina plaši da neće napredovati u profesionalnom smislu.

U anketi je učestvovalo više od 2.500 zaposlenih.

dpa/Investitor