nafta, oil, petrol, platform

Cijene nafte pale prema 76 dolara

Podijeli

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, uoči objave podataka o inflaciji u SAD-u, koji će biti ključni za odluku američke banke Fed o kamatnim stopama.

Cijena barela nakon podneva na londonskom tržištu bila je niža za 57 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 76,44 dolara. U gotovo istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 72,57 dolara, prenosi SEEbiz.

U fokusu je tržišta u ovoj sedmici podatak o inflaciji u SAD-u u aprilu, koji će biti objavljen u srijedu.

Podatak o inflaciji biće važan za monetarnu politiku, nakon podizanja kamatnih stopa u prošloj sedmici, koje bi moglo označiti kraj ciklusa zaoštravanja uslova finansiranja. Fed nije objavio smjernice o potrebi podizanja kamatnih stopa, a inflatorni je pritisak oslabio.

Američki potrošači procijenili su u aprilu da bi inflacija za godinu dana trebalo da bude neznatno niža, pokazao je izvještaj Fedovog njujorškog ogranka, objavljen u ponedjeljak.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je u ponedjeljak cijena barela korpe nafte njenih članica porasla za 2,25 dolara, na 76,54 dolara.