nafta, oil, petrol, platform
Foto: Zachary Theodore, Unsplash

Cijene nafte miruju dok se prati razvoj događaja na Crvenom moru

Podijeli

Cijene nafte su u srijedu bile stabilne nakon snažnog rasta prethodnog dana dok su investitori pratili razvoj događaja na Crvenom moru, a neki veliki brodari su nastavili prolaz kroz to područje uprkos kontinuiranim napadima i širim tenzijama na Bliskom istoku.

Fjučersi na naftu Brent porasli su 15 centi, ili 0,2%, na 81,22 dolara po barelu do 07:30 po lokalnom vremenu, dok je američka nafta West Texas Intermediate oslabila 8 centi, ili 0,1%, na 75,49 dolara po barelu.

Referentne vrijednosti su se popele za više od 2% jer su novi napadi na brodove u Crvenom moru izazvali strah od poremećaja u transportu, uz nadu u smanjenje kamatnih stopa u SAD koje bi moglo podstaknuti ekonomski rast i potražnju za gorivom.

Uprkos napadima jemenske milicije Huti koju podržava Iran, velike brodarske kompanije kao što su Maersk i francuska CMA CGM nastavile su prolaz kroz Crveno more nakon raspoređivanja multinacionalne operativne grupe u regionu.

“Uprkos zatvaranju kanala za otpremu i preusmjeravanju brodova, i dalje je diskutabilno koliko su globalne zalihe pogođene”, rekla je Priyanka Sachdeva, viša tržišna analitičarka u Phillip Nova.

Očekuje se da će njemački Hapag-Lloyd u srijedu odlučiti da li će nastaviti isporuke preko Crvenog mora. Izgledi produžene izraelske vojne kampanje u Gazi takođe ostaju glavni pokretač tržišnog raspoloženja. Šef izraelskog štaba Herzi Halevi rekao je novinarima u utorak da će rat u Gazi trajati “mnogo mjeseci”.

Nafta je ostala podržana i spekulacijama da će američke Federalne rezerve početi snižavanje kamatnih stopa 2024. Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja, što može stimulisati ekonomski rast i potražnju za gorivom.

Očekuje se da će prošlonedjeljni podaci o američkim zalihama sirove nafte pasti za 2,6 miliona barela, dok će zalihe destilata i benzina vjerovatno porasti, pokazala je preliminarna anketa Reutersa u utorak.

Reuters/Investitor