Perast, Gospa od Škrpjela, Montenegro

Britanski Daily Mail: Crna Gora je ljepotica, zvijezda u usponu na Mediteranu

Podijeli

Buđenje u mediteransko jutro i tu je očaravajući pogled na jarbole jahte. Elegantni super-brodovi s metalik bojom zbijeni su čvrsto, trupovi odražavaju sunčano talasanje lučkih voda dok njihovi vlasnici izlaze i odlaze u kupovinu u lokalne butike.

Ali ovo nije Monte Karlo, to je Crna Gora, mala država stisnuta između Hrvatske i Albanije, 550 milja istočno preko Jadrana od Italije, piše Nik Redman za uticajni britanski list Daily Mail.

Na sjeveru, planine se spuštaju do uvala od žada nalik fjordima koji podsjećaju na Novi Zeland ili Norvešku. Dalje na jugu, široki, plavi pijesak podsjeća na Tursku, opisuje Redman, oduševljen onim što je vidio tokom boravka u Crnoj Gori. Tekst nosi naslov “Daj Crnu Goru! Srednjovekovni gradovi i blistave marine – ova balkanska lepotica je zvezda u usponu na Mediteranu”, što predstavlja odličnu reklamu za britansko tržište.

Za one koji traže sunčanje, to je let od manje od tri sata od Gatvicka – ili od Manchestera, na liniji Jet2 dva puta sedmično do priobalnog Tivta koji će letjeti sljedećeg mjeseca, podsjeća autor.

“Zemlja je jedan od najboljih magneta za sunce u južnoj Evropi, a Regent Porto Montenegro, gdje sam odsjeo, dio je luksuzne stambene zgrade u blizini Tivta, u vlasništvu Investment Corporation of Dubai”, navodi se u tekstu i nastavlja:

“Strani novac privlači Crnu Goru kao pčele u med – Kina je čak dala kredit od milijardu dolara za kontroverzni novi auto-put koji će povezivati ​​sa susjednom Srbijom.

Regentove fasade boje breskve i velike kolonade liče na velike palate oko italijanskih jezera. Spavaće sobe nijesu blistave, ali su super udobne i mnoge imaju veličanstven pogled sa balkona na prelijepi Bokokotorski zaliv. Doručci su elegantni, ležerni, a večera u restoranu ‘Murano’ je odlična, sa modernim mediteranskim jelima u ponudi, uključujući nezaboravni tartar od palamide.

Ne treba zamjeriti na cijenama hrane i pića u objektima marine, s flaširanim lokalnim pivom za 3,65 eura u hotelu, pizzama od 8 eura u šik, buzzy Roberto’s Mare, te tjesteninom i rižotom za 10 eura u Navale Kitchenu & Bar.

40-minutna vožnja taksijem na jug do grada Budve sjutradan daje uvid u Crnu Goru u svoj njenoj ljepoti, sa blistavo plavim jadranskim morem i šljunčanim plažama s jedne strane, planinskim vrhovima s druge, i dalje zatrpanim snijegom.

Sa lišajevima poprskanim starim kamenim stazama, crvenim krovovima i krepkim crkvama, centralna Budva podsjeća na srednjovjekovnu Mletačku Republiku, koja je ovdje nekada bila na vlasti.

Nekoliko koraka dalje, dok skrećemo u mirne uglove, najavljuje se špic sezone koji će donijeti gužvu turista: natpisi reklamiraju Guinness pivo u ‘English Pub The Prince’, a na jelovnicima su palačinke s Nutellom.

Na istoj udaljenosti sjeverno od Porto Montenegra, grad Kotor koji je na listi Unesco-a, nekada pomorska baza, uklesan je između visokih vrhova i dubokog zaliva. Moram se podsjetiti da nijesam u Italiji, dok šetam.

Zapadno oko obale, grad Perast pruža savršenu stanicu za ručak: elegantni Conti, gdje specijaliteti uključuju penne ‘The Sopranos’ sa odreskom, vrganjima i bijelim tartufima.

Čamci voze do Gospe od stijena, ostrvceta na kojem je prelijepa crkva s plavim kupolama, iznutra obrubljena srebrnim zavjetnim prinosima koje su tokom vjekova ostavili mornari koji se boje oluje.

Porodični vinograd Savina, iznad Bokokotorskog zaliva, pravi neka od najboljih crnogorskih vina, a naša degustacija je vrhunac praznika, pijuckajući čaše pink grenachea na terasi i grickajući bijeli sir.

Pogled na čemprese prema srebrnom Jadranu. Prilog je chardonnay koji se ritmično flašira pomoću male mašine u baru. Udahnem i progutam magiju Mediterana”.

Investitor