ipad pro reklama, apple

Nova reklama Apple-a je uznemirila javnost: Pogledajte šta je u pitanju

Podijeli

Kada jedna reklama postane viralna, to je obično iz jednog od dva razloga — toliko duboko odjekne kod gledalaca da ne mogu prestati pričati o tome… ili ih toliko uznemiri da žure na društvene mreže da izraze svoje ogorčenje.

Čini se da Apple-ova reklama za svoj novi iPad Pro spada u drugu kategoriju. Reklamu je na društvenim mrežama u utorak objavio izvršni direktor Applea Tim Kuk a video počinje kao svojevrsna vremenska kapsula za ljudsku kreativnost.

Tu je metronom. Gramofon. Zatim se pale svjetla u prostoriji nalik magacinu, gdje vidite te predmete i desetine drugih kreativnih alata koji se nalaze na metalnoj ploči u centru kadra. Tu su i TV sa katodnom cijevi, limenke boje, globus Zemlje, klavir, arkadna video igrica iz 80-ih, skulpturalna bista ljudske glave i truba. Još jedna ogromna metalna ploča zlokobno visi iznad svega.

Dok čujemo uvodne riječi “All I Ever Need Is You” (“Sve što mi treba si ti”), singla Sonny & Cher iz 1972. godine, metalna ploča počinje da se spušta.

Predmeti su u ogromnoj hidrauličnoj presi i u roku od oko 40 sekundi sve će nestati – zgnječeno pod tonama sile na dramatičan način.

Nakon uništenja, hidraulična presa ponovo počinje da se diže. Ostaci zgnječenih predmeta sada su nestali. Na njegovom mjestu je sjajni, novi iPad Pro. U glasu se kaže: “Najmoćniji iPad ikada je i najtanji.”

Cher zatvara minutni spot, pjevušeći “Sve što mi treba si ti.”

Video snimci hidrauličnih presa koje ruše sve, od elektronike do slatkiša, postali su vrlo popularni u posljednjih nekoliko godina, dijelom zbog često očaravajuće prirode načina na koji se stvari urušavaju pod pritiskom.

Apple izgleda pokušava da iskoristi ovaj trend, istovremeno naglašavajući kako je njegov novi iPad Pro toliko moćan da može zamijeniti sva druga sredstva kreativnog izražavanja.

Ali za mnoge gledaoce, oglas ne nosi pravu poruku. Pogledajte video i procijenite sami:

Izvor:CNN/Investitor