Autoput Metković Dubrovnik

Hrvatska dovršava mrežu auto-puteva, kod Dubrovnika ostavljena kopča za Podgoricu

Podijeli

Hrvatska bi uskoro trebalo da krene u izgradnju dvije nezavršene dionice u svojoj mreži auto-puteva, koje će povezati gornji dio Jadrana i Dalmaciju kao i južni dio od Metkovića do Dubrovnika.

Kako se vidi iz mape državnog preduzeća Hrvatske autoceste (HAC), južni dio dionice “Dalmatina” završava iznad Dubrovnika, nakon petlje Osojnik, a projektanti su tu zamislili nastavak auto-puta prema Podgorici.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) javlja da su aktivnosti za prikupljanje novca za ove dionice pri kraju te da bi se uskoro trebalo krenuti u realizaciju projekta.

“Plan je bio da se mreža hrvatskih auto-puteva završi do 2030. godine. No, postoje naznake da bi ona mogla biti završena i mnogo ranije. Naime, u Hrvatskim autocestama pri kraju je dogovor s bankama o velikom refinansiranju dugova u septembru. Radi se o 1,57 milijardi eura. Dodatno bi ta kompanija trebalo da se zaduži za još 600 miliona i time osigura sredstva za dva velika i važna projekta”, rekla je novinarka HRT-a Marina Ninković.

Ona je precizirala o kojim dionicama se radi.

“Jedna dugo očekivana dionica spojiće Rijeku s auto-putem A1, riječ je o trasi Križišće – Žuta Lokva. Drugi važan projekat je izgradnja auto-puta do Dubrovnika u dva dijela. Prva dionica je od Metkovića do čvora Pelješac. Druga će prolaziti kroz Dubrovačko primorje i završavaće iznad Dubrovnika. Po kilometru to bi mogla biti najskuplja auto-puta u Hrvatskoj zbog veoma zahtjevnog terena”, naglasila je.

Ako ste propustili:

Gradi se auto-put do Dubrovnika