The Capital Plaza Podgorica, Business building

Svjetska banka zadržala prognozu rasta crnogorske ekonomije

Podijeli

Svjetska banka je zadržala prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu, objavljeno je u novom izvještaju o ekonomskim projekcijama.

Naime, Svjetska banka je u januaru procijenila da će crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 3,4 odsto, a naredne godine blago usporiti na 3,1 odsto. Te brojke nijesu mijenjane u novom izvještaju objavljenom na sajtu Svjetske banke.

Za 2025. godinu projektuje se rast od 2,9 odsto.

Ova institucija je podigla izglede za globalni rast za 2023. jer su se SAD, Kina i druge velike ekonomije pokazale otpornijima od predviđanja, ali je rekla da će više kamatne stope i stroži krediti uzeti veći danak na privredne rezultate sljedeće godine.

Realni globalni BDP bi ove godine trebalo da poraste 2,1 odsto, objavila je Svjetska banka u svom najnovijem izvještaju Global Economic Prospects. To je više u odnosu na prognozu od 1,7% objavljenu u januaru, ali znatno ispod stope rasta u 2022. od 3,1%.

Zajmodavac za razvoj smanjio je svoju prognozu globalnog rasta za 2024. na 2,4% sa 2,7% koliko je prognozirao u januaru, navodeći zakašnjele efekte monetarnog pooštravanja centralnih banaka i restriktivnije kreditne uslove koji su uticali na smanjenje poslovnih i stambenih ulaganja.

Čitaj više:

Svjetska banka povećala prognozu globalnog rasta za 2023, u narednoj očekuje usporavanje