euro, money

Eurozona upala u recesiju, izgledi loši i za ostatak godine

Podijeli

Eurozona je ušla u recesiju u prvom kvartalu ove godine, a ekonomisti nijesu optimisti ni za naredne mjesece.

20-člani blok zemalja koji koriste euro prijavio je bruto domaći proizvod od -0,1% za prvi kvartal, prema revidiranim procjenama regionalnog statističkog zavoda, Eurostat, objavljenim u četvrtak.

U prvom čitanju, agencija je saopštila da je eurozona porasla za 0,1% u prva tri mjeseca ove godine. Ovi podaci međutim, korigovani su naniže nakon što je i Njemačka smanjila svoje brojke rasta za isti period i efektivno ušla u recesiju. Irska je takođe izvršila reviziju svoje stope rasta naniže, pokazujući sada smanjenje od skoro 5%.

Prije slabih performansi u periodu januar-mart, eurozona je takođe pala za 0,1% u posljednjem kvartalu 2022. Dva uzastopna kvartala negativnog učinka BDP-a su takođe odvukla širi region u tehničku recesiju.

“Vijesti da se BDP smanjio u prvom kvartalu ipak znači da je eurozona već zapala u tehničku recesiju. Pretpostavljamo da će se privreda dodatno smanjiti do kraja ove godine”, rekao je Andrew Keningham, glavni ekonomista za Evropu u Capital Economics-u, u bilješci u četvrtak.

Irska, Holandija, Njemačka i Grčka su među ekonomijama eura koje su u prvom tromjesečju izvijestile o ekonomskom smanjenju na kvartalnom nivou.

Potrošnja domaćinstava pala je 0,3% u prvom tromjesečju, naglašavajući pritiske s kojima se potrošači suočavaju usljed viših cijena.

Loši izgledi za ostatak godine

Claus Vistesen iz Pantheon Macroeconomics rekao je u bilješci da je malo vjerovatno da će region eurozone imati značajan rast u narednim mjesecima, kada očekuje usporavanje investicija.

Slabo ekonomsko okruženje takođe predstavlja izazov za Evropsku centralnu banku (ECB), koja je posljednjih 12 mjeseci bila na jastrebskom putu i nedavno je postavila svoju glavnu stopu na 3,25%. Centralna banka bi trebalo da se sastane sljedeće sedmice, a tržišta očekuju povećanje kamatnih stopa za još 25 baznih poena.

Loš ekonomski učinak mogao bi ograničiti sposobnost ECB-a da dalje povećava stope u pokušaju da se izbori sa inflacijom. Zvaničnici ECB su ipak ranije sugerisali da je važnije sniziti cijene nego izbjeći usporavanje privrede.

Prinosi na obveznice eurozone nastavili su da se trguju znatno višim cijenama u četvrtak nakon objavljivanja podataka o recesiji, jer nekoliko tržišnih igrača očekuje dalje monetarno pooštravanje.

Investitor