grocery shop, shopping cart, prodavnica, supermarket

Eurostat: Rekordna inflacija u martu

Podijeli

Inflacija u eurozoni snažno je ubrzala u martu, dostigavši novi rekordni nivo od 7,5 odsto, objavio je Eurostat.

Martovski rast stope inflacije podstaknut je skokom cijena goriva i prirodnog gasa, ali i osjetnim poskupljenjem hrane, pokazale su prve procjene krovne statističke kuće Evropske unije (EU).

Procjena pokazuje da je rast potrošačkih cijena u 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu, iskazan harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u martu bio znatno snažniji nego u februaru, kada su cijene na godišnjem nivou uvećane 5,9 odsto.

Glavni razlog snažnog ubrzanja su, kako je saopšteno, rekordno visoke cijene goriva i prirodnog gasa, kao posljedica dešavanja u Ukrajini.

Cijene energije u martu su u eurozoni bile čak 44,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 32-postotnog rasta u februaru.

Izrazito je poskupjela i svježa hrana, 7,8 odsto u odnosu na prošlogodišnji mart a nakon 6.2-postotnog poskupljenja u februaru, pokazuju prve procjene.

Kada se isključe vrlo promjenjive cijene energije i hrane, stopa inflacije iznosila je u martu 3,2 odsto, izračunali su europski statističari, što znači da se još više udaljila od ciljanog nivoa Evropske centralne banke (ECB) od dva odsto. U februaru je iznosila 2.9 odsto.