pensioners, penzioneri, retire, sitting people

Vlada odobrila veći budžet: Prosječna penzija skočila na 405 eura

Podijeli

Vlada Crne Gore danas je dala saglasnost Fondu PIO da uskladi penzije i poveća ih za ukupno 8,35 odsto, za šta će biti potrebno dodatnih 9,6 miliona eura.

Time će, kako je kazao ministar finansija Aleksandar Damjanović, prosječna penzija iznositi 405 eura, dok će minimalna porasti na na oko 282 eura.

Vlada je utvrdila i završni račun budžeta za prošlu godinu, čije će usvajanje sačekati sljedeći saziv Skupštine.

Članovima podgoričke i nikšićke službe zaštite i spašavanja koji su pomagali u saniranju posljedica razornog zemljotresa u Turskoj biće isplaćeno po 300 eura iz državnog budžeta.

Utvrđen je i Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svhu provjere izjava o imovini između Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije.

“Svi znamo koliko vole, pogotovo neki funkcioneri, neke destinacije sjeverno od nas i nemoguće je ili nevjerovatno da niko nije prijavio da posjeduje bilo kakvu imovinu”, kazao je ministar bez portfelja Zoran Miljanić, prenosi portal Analitika.

Podržan je i akt o usklađivanju koeficijenata u Vojsci Crne Gore sa onima u javnom sektoru.

Odlazeća Vlada podržaće organizaciju Lake festa u Nikšiću sa 30.000 eura, Međunarodni sajam pršute na Cetinju sa 20.000 a dodatna sredstva dobiće i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.