crypto currencies

Udar na kripto: Binance privremeno zaustavlja opcije depozita

Podijeli

Najveća svjetska mjenjačnica kriptovaluta Binance privremeno obustavlja mogućnost depozita u američkim dolarima, dok ulagače poziva da podignu sredstva sa svojih računa do početka sljedeće sedmice.

Ovaj potez dolazi nakon što je američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) podnijela krivičnu prijavu ranije ove sedmice.

Kripto mjenjačnica objavila je u četvrtak putem Twittera da privremeno obustavlja depozite u američkim dolarima, dodajući da će zaustaviti povlačenja u američkim dolarima od 13. juna, prenosi francuska novinska agencija AFP, javlja SEEbiz.

SEC je u ponedjeljak optužio kripto berzu za kršenje zakona o trgovanju hartijama od vrijednosti, dok je upozorio na opsežnu prevaru i smišljeno izbjegavanje zakona. Američki regulator optužuje Binance, među ostalim, da je dopustio Amerikancima trgovanje, iako nije registrovan kao berza u SAD-u. Prema SEC-u, berza je takođe prisvojila sredstva investitora.

Komisija je u utorak sudskim postupkom tražila i zamrzavanje imovine povezane s berzom i njenim osnivačem Changpengom Zhaom, koji se nekada smatrao glavnim rivalom palog kripto tajkuna Sama Bankman-Frieda.

Binance je poteze SEC-a nazvao “neopravdanim napadima” protiv kojih je rekao da će nastaviti braniti berzu, njene klijente i industriju u cjelini.

Čak i prije SEC-a u martu, kripto burzu Binance takođe je pomno ispitala Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC), koja je takođe otkrila nekoliko kršenja.