George Soros, Džordž Soroš

Džordž Soroš predaje sinu kontrolu nad svojim carstvom

Podijeli

Milijarder filantrop Džordž Soroš potvrdio je da kontrolu nad svojim 25 milijardi dolara vrijednim carstvom predaje svom sinu Aleksu.

Soroš (92) prema Forbesu ima neto vrijednost od 6,7 milijardi dolara i jedan je od 400 najbogatijih ljudi na svijetu. U 2017. prebacio je 18 milijardi dolara iz svog porodičnog ureda u svoje Fondove otvorenog društva – grupu dobrotvornih organizacija koje djeluju u više od 100 zemalja – čiji je Aleks predsjednik od decembra.

Aleks je, govoreći za Wall Street Journal u ekskluzivnom intervjuu, rekao da je “više političar” od svog oca i nagovijestio značajnu finansijsku ulogu Soroševe organizacije na izborima u SAD-u sljedeće godine. Fondacije otvorenog društva nijesu odmah odgovorile na zahtjev CNBC-a za komentar, ali je portparol potvrdio detalje intervjua novinskoj agenciji Reuters, prenosi SEEbiz.

Izražavajući svoju zabrinutost zbog mogućeg povratka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, 37-godišnji Soroš rekao je za Wall Street Journal: “Koliko god bih volio izvući novac iz politike, sve dok to radi druga strana, i mi ćemo to morati učiniti.”

Stariji Soroš, često na meti desničarskih zavjerenika, bio je jedan od najvećih donatora američke Demokratske stranke – donirao je oko 140 miliona dolara politički organizacijama za zagovaranje i glasačkim inicijativama 2021. godine.

Spominjan kao čovjek koji je “slomio Englesku banku” nakon što je 1992. skratio britansku funtu, navodno ostvarivši profit od milijardu dolara, Džordž Soroš napustio je rodnu Mađarsku u dobi od 17 godina kako bi pohađao London School of Economics radeći kao željezničar portir i konobar.

Milijarder Ilon Mask nedavno je na Twitteru napao Soroša nakon što je njegov Soros Fund Management smanjio svoj udio u Tesli. Mask je naveo da Soroš “mrzi čovječanstvo” i da “želi nagrizati samo tkivo civilizacije”. Soroš je u članku za WSJ opisao sebe kao “ljudskog čovjeka kada žele nekoga okriviti”.

Mask je branio svoje komentare u intervjuu s Davidom Faberom iz CNBC-a, rekavši da ga nije briga hoće li njegovi zapaljivi tweetovi uplašiti investitore ili kupce. “Reći ću šta želim, a ako je posljedica toga gubitak novca, neka tako bude”, rekao je Mask za CNBC.

Sorošov najstariji sin i Aleksov stariji polubrat Džonatan Sorođ, osnivač i glavni izvršni direktor privatne investicione kompanije JS Capital Management, ranije se smatrao “jasnim nasljednikom”, piše Journal.