Soroš i Bafet počeli da trguju tehnološke dionice

Podijeli

Grupa tehnoloških dionica poznatija pod akronimom FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google) opet nadmašuje cjelokupno tržište, a sada je u centru pažnje jer ih kupuju najpoznatiji američki investitori.

Prema podacima iz izvještaja tamošnjem finansijskom regulatoru objavljenima u srijedu, a koje prenosi Reuters, Berkshire Hathaway u vlasništvu čuvenog investitora Vorena Bafeta krajem ožujka držao je Amazonove dionice vrijedne 860,6 miliona dolara, javlja Poslovni dnevnik.

Početkom maja Bafet je kazao kako je do sada potcjenjivao Amazon i njenog čelnika, Džefa Bezosa. Još jedan dobro poznati investitor, Džordž Soroš, otkrio je kako je njegov fond Soros Fund Management kupio 50.000 dionica Netflixa.

Za tu kompaniju odlučio se i hedge fond Tiger povećavši u prvom kvartalu udio za 43 odsto na 2,1 milion dionica. Taj je fond povećao i udio u Facebooku za 64,5 odsto na 8,8 miliona dionica.

Inače, Facebook je ove godine na berzi poskupio više od 40 odsto jer investitori smatraju kako regulatorni pritisak neće usporiti meteorski rast oglašivačkih prihoda. Netflix je ojačao skoro 33 odsto uprkos sporijem rastu korisnika i ulasku Disneya na “njegov teren”.

Daleko bolji od 14-postotnog rasta indeksa S&P 500 su i Apple i Amazon s rastom cijene u 2019. od 24, odnosno 21 odsto. Slabiji od indeksa jedino je Google koji je ove godine poskupio 12 odsto, pokazuju podaci Bloomberga.