Alexander Soros

Nedavno se sastao s Milatovićem: Ko je Aleksander Soroš, čovjek koji preuzima očevu imperiju vrijednu 25 milijardi dolara

Podijeli

Američki milijarder i filantrop Džordž Sorož (92) predao je svu svoju imperiju i bogatstvo od čak 25 milijardi dolara na upravljanje svom sinu Aleksandru Sorošu (37).

Aleksandar Soroš čest je gost lidera država Zapadnog Balkana, od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, do albanskog premijera Edija Rame, a nedavno se, kako su prenijeli pojedini mediji, sastao i sa novim crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem. Susret nije zvanično najavljen niti je izdato saopštenje nakon njega pa je javnost uskraćena za detalje razgovora dva dana prije parlamentarnih izbora.

Soroš mlađi je, kako piše Aktuelno, gorljivi zagovornik inicijative Otvoreni Balkan, koju forsiraju srpski i albanski predsjednici Aleksandar Vučić i Edi Rama.

“Aleks je to zaslužio”

Džordž Soroš, milijarder i osnivač “Fonda za otvoreno društvo” potvrdio je prenos vlasništva na svog sina preko svog portparola, a potom je u ekskluzivnom intervjuu u kojem je zajedno sa Aleksandrom govorio za “Wall Street Journal” naveo da je “Aleks to zaslužio”.

“Prethodno nijesam želio da fondaciju preuzme neko od moje djece, iz principa. Mislio sam da to treba da vodi neko ko najviše odgovara toj funkciji, ali sam se predomislio. Aleks je zaslužio da me naslijedi”, rekao je Džordž Soroš za američki medij.

Britanski “BBC” prenosi nove detalje intervjua i ističe da je Aleks, koji je Soroševo četvrto dijete, mnogo političniji od svog oca. On je sam kazao da planira da uloži velike svote novca u naredne američke predsjedničke izbore i to da bi spriječio Donalda Trampa da se uopšte kandiduje na izborima.

“Ma koliko da bih želio da se distanciram od politike, to je nemoguće dok drugi, naši protivnici, ulažu tolike svote u političke kampanje. Angažovaću se u kampanji da spriječim Donalda Trampa da ponovo postane predsjednički kandidat”, rekao je Sorošev nasljednik.

Aleks je, inače, diplomirani istoričar i u decembru je postao predsjedavajući Upravnog odbora “Fonda za otvoreno društvo”. Britanski mediji prenose da voli da se ludo provodi i da je često viđen u društvu selebritija. Najviše voli da partija u Kanu i Hemptonu i veliki je fan hip-hop muzike.

Poznato je i da je Aleks u najboljim odnosima sa svojim ocem od svojih braće i sestara. Soroševo bogatstvo, inače, ima neto vrijednost od 6,7 milijardi dolara. Prema Forbesu, jedan je od 400 najbogatijih ljudi na svijetu. Godine 2017. prebacio je 18 milijardi dolara iz svoje porodične kancelarije u Fondaciju za otvoreno društvo – grupu dobrotvornih organizacija koja radi u više od 100 zemalja.

Stariji Džordž Soroš, koji je često na meti desničarskih zavjerenika, bio je jedan od najvećih donatora Demokratske partije SAD – donirao je oko 140 miliona dolara politički nabijenim organizacijama za zastupanje i glasačkim inicijativama 2021.

Nazvan čovjekom koji je „razbio Banku Engleske” nakon što je 1992. godine slomio britansku funtu, navodno ostvarivši profit od milijardu dolara, Džordž Soroš je napustio Mađarsku sa 17 godina da bi pohađao Londonsku školu ekonomije radeći kao željezničar, portir i konobar.

Sorošev najstariji sin i Aleksov stariji polubrat Džonatan Soroš, osnivač i glavni izvršni direktor privatne investicione firme “JS Capital Management”, ranije je slovio za „jasnog nasljednika”, piše Žurnal. Nije poznato zbog čega je milijarder ipak odlučio da poslovnu imperiju povjeri mlađem sinu, ističe BBC.