George Soros, Džordž Soroš

“Bogat sam samo zato što znam kada griješim”: Šta možemo naučiti iz dvije investicije Džordža Soroša

Podijeli

Kao i svaka druga napredna industrija, svijet investiranja ima svoje legende, a njihova uspjeh je obično obilježen ključnim trenucima na kojima počiva njihov mitski status. U slučaju čuvenog investitora Džordža Soroša (92 godine), on će zauvijek biti poznat kao “čovjek koji je razbio Banku Engleske” ,nakon što je u jednom danu zaradio milijardu dolara kada se kladio protiv britanske funte.

Smatran jednim od najvećih majstora u svijetu investicija ikada, Soroš je očito bio u pravu kada je napravio tako hrabar potez 1992. Ali milijarder, investitor i filantrop razlog svog uspjeha svodi ne samo na to da je u pravu, već i da zna kada griješi i uči od tih grešaka.

Uz to, on je zgrnuo svoje bogatstvo praveći prave izbore u najvećem broju slučajeva a ekipa TipRanksa je odlučila da pronađe dvije njegove nedavne investicije. Uz pomoć baze podataka, može se saznati i da li se stručnjaci za dionice Wall Streeta slažu s najnovijim Soroševim potezima. Pogledajmo njegove dvije značajne kupovine:

Estée Lauder

Prvo ime koje je Soroš nedavno izabrao za investiciju je Estée Lauder, multinacionalna kozmetička kompanija. Ponuda ove firme uključuje proizvode za njegu kože, šminku, mirise i njegu kose i svi se prodaju putem robnih kuća, specijalizovanih multi-brend prodavača i drugih maloprodajnih i digitalnih kanala. Pored istoimenog brenda, portfolio uključuje imena kao što su Clinique, Bobbi Brown Cosmetics, La Mer i Tom Ford Beauty, između ostalih.

Ranije ovog mjeseca, kompanija je objavila rezultate za drugo fiskalno tromjesečje 2023. (decembarski kvartal). Dok je prihod pao za 16,6% u odnosu na prethodnu godinu na 4,62 milijarde dolara, i dalje je za 40 miliona dolara iznad predviđenog. Isto tako na krajnjoj liniji, prilagođena dobit po dionici (EPS) od 1,54 dolara nadmašio je 1,29 dolara koliko su predviđali analitičari.

Međutim, investitori su bili razočarani izgledima kompanije, koje su snižene zbog zastoja u putovanjima i zapošljavanju u vezi s Covidom u novembru i decembru u Hainanu, gdje se nalazi njena najveća turistička maloprodajna trgovina na svijetu.

Bez obzira na poteškoće s kojima se ova kompanija trenutno suočava, Soroš vjeruje da ovdje ima mnogo vrijednosti. Tokom četvrtog kvartala, otvorio je novu investicionu poziciju u EL, kupovinom 112.500 akcija. Trenutno vrijede više od 28 miliona dolara.

Cboe Global Markets

Sljedeća dionica na koju se Soros oslanja je Cboe Global Market, veliki igrač na globalnim finansijskim tržištima i vodeći operater na berzi. Kompanija posjeduje Chicago Board Options Exchange – najveću berzu opcija u SAD-u – i zbog svojih monopola u svojim VIX i SPX ugovorima, dominantan je igrač u indeksnim opcijama. Ukupno, pod okriljem CBOE-a postoji 7 berzi akcija, 4 berze vlasničkih opcija te jedna berza fjučersa i berza deviza.

U nedavno objavljenoj zaradi u četvrtom kvartalu, prihod Cboe-a je porastao 17,1% u odnosu na prethodnu godinu na 457,1 milion dolara, dok se prilagođena dobit po dionici popeo sa 1,70 dolara s kraja 202. godine na 1,80 dolara. Gledajući projekcije, za 2023. berza predviđa organski rast ukupnog neto prihoda od 7-9%, što je više od njenog srednjoročnog raspona od 5-7%. Međutim, očekuje se da će prilagođeni operativni troškovi za ovu godinu porasti sa 652 miliona dolara u 2022. na raspon između 769-779 miliona dolara.

Iako je SoroŠ već imao poziciju u Cboe-u, on je značajno povećao svoj udio tokom četvrtog kvartala, čak 341% kupovinom 203.100 dionica. Sa ukupnim vlasništvom koji sada dostiže 262.800 dionica, njegov udio je vrijedan preko 26 miliona dolara, po trenutnoj cijeni dionica.

Soros očito misli da su dionice Cboe-a potcijenjene, a to je i mišljenje analitičara Rosenblatta, Endrjua Bonda, koji vjeruje da je svaka zabrinutost oko rastućih troškova pogrešna jer je kompanija “vjerovatno konzervativna s obzirom na svoju snažnu istoriju upravljanja troškovima”.

Investitor