euro two 2, money, coin, currency

Euro značajno ojačao

Podijeli

Euro je prethodnih dana značajno porastao, posebno prema dolaru, a rast vrijednosti pripisuje se odluci Evropske centralne banke (ECB) koji je povećao referentnu kamatnu stopu na nivo koji nije viđen prethodnih 22 godine.

Na svjetskim tržištima je prošle nedjelje odnos eura prema dolaru veoma porastao, dosegnuvši najviši nivo u više od mesec dana, nakon što je ECB povećao kamatne stope i najavio mogućnost daljeg zaoštravanja monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle nedjelje 1,2 odsto, na 102,25 bodova, blizu najnižeg nivoa u mjesec dana.

Pritom je odnos dolara prema evropskoj valuti potonuo 1,8 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,0940 dolara, najviši nivo u gotovo pet nedjelja. Međutim, kako piše Poslovni dnevnik, vrijednost dolara porasla je prema japanskoj valuti, za 1,7 odsto, na 141,80 jena.

FED blefira?

S druge strane, čelnici američke centralne banke odlučili su prošle nedjelje da zadrže kamate nepromijenjene, u rasponu od 5 do 5,25 odsto.

Međutim, prognoze čelnika FED-a pokazuju da do kraja godine očekuju još barem dva povećanja kamata, i to u rasponu od 5,50 do 5,75 odsto.

Zahvaljujući tome, polovinom nedjelje dolarov indeks probio se iznad 104 boda. Međutim, do kraja sedmice oštro je pao jer je na tržištu prevladalo mišljenje da FED “blefira”.

Kako inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, a rast privrede usporava, sve se više špekuliše da FED ipak neće povećati kamate na nivo koje njegovi čelnici očekuju.

Naslovna fotografija: Immo Wegmann on Unsplash