JPMorgan Chase

JPMorgan kažnjen jer je greškom izbrisao 47 miliona mejlova

Podijeli

Američka banka JPMorgan Chase kažnjena je sa 4 miliona dolara od strane američke Komisije za hartije od vrijednosti i berze (SEC) nakon što je oko 47 miliona e-mailova koji pripadaju njenoj bankarskoj grupi greškom i trajno izbrisano.

E-mailovi datiraju od 1. januara do 23. aprila 2018. godine, a izbrisani su u junu 2019. sa oko 8.700 računa, uključujući i one koji pripadaju čak 7.500 zaposlenih koji su redovno radili sa kupcima.

Mnogi od e-mailova bili su poslovni zapisi koje je najveća američka banka prema pravilima SEC-a morala da čuva najmanje tri godine.

Brisanja su se dogodila nakon što je JPMorgan-ovo odjeljenje za korporativnu usklađenost, koji je bezuspješno pokušavao da izbriše neke komunikacije iz 1970-ih i 1980-ih, zatražio pomoć od vanjskog dobavljača koji je upravljao skladištenjem e-pošte banke.

Prema nalogu o prekidu i odustajanju, dobavljač nije uspio da pravilno primijeni postavku trogodišnjeg zadržavanja na e-poruke “Chase” s početka 2018.

“Kao rezultat toga, vježba rješavanja problema trajno je izbrisala sve e-poruke na tom domenu koje nijesu bile predmet zakonskog zadržavanja”, navodi se u nalogu.

JPMorgan, sa sjedištem u Njujorku, nije priznao niti negirao pogrešne radnje u pristanku na građansku nagodbu. Usvojio je vlastite procedure kodiranja e-pošte, kako bi izbjegao ponavljanje ovakve situaicje.

“JPMorgan ozbiljno shvata svoje obaveze vođenja evidencije”, navodi se u saopštenju banke koje prenosi Reuters.

Prema SEC-u, JPMorgan nije bio u mogućnosti u najmanje 12 regulatornih istraga vezanih za civilne hartije od vrijednosti da ispoštuje sudske pozive i zahtjeve za dokumentima za komunikacije koje su trajno izbrisani.

Investitor