shopping, groceries, food, supermarket, prodavnica, namirnice

Švedska pokrenula istragu zbog visokih cijena. “Zabrinjavaju nas marže trgovaca”

Podijeli

Istraga u maloprodaji i veleprodaji hrane u Švedskoj razotkrila je “zabrinjavajuće” znakove u zaradi trgovaca, objavio je regulator za zaštitu konkurencije, dodavši da još analizira vezu s navodnim visokim troškovima.

Regulator će, kako prenose agencije, u utorak objaviti preliminarne nalaze istrage o cijenama hrane i konkurenciji koju je u martu od njega zatražilo ministarstvo finansija.

“Primjećujemo određene razloge za zabrinutost u razvoju marži u maloprodaji i veleprodaji”, rekao je za Reuters šef odjeljenja za zloupotrebu tržišta u regulatornoj agenciji Martin Mandorf.

“Očekujemo da je razvoj marži povezan s povećanjem troškova, inače bismo mogli biti prilično zabrinuti”, rekao je Mandorf, nadodajući odmah da je teško izolovati troškovne faktore, poput cijena energije i rata u Ukrajini, od konkurentskog okruženja.

Agencija istražuje cijeli lanac snabdijevanja hranom, od proizvođača i veletrgovaca do maloprodajnog sektora, i prikupila je podatke vodećih supermarketa u Švedskoj o cijenama i maržama. Tražiće i dodatne informacije, a dopunjene nalaze objaviće do kraja godine.

Dominacija tri velike kompanije

U švedskom sektoru trgovine namirnicama dominiraju tri velike kompanije, što svjedoči o “oligopolu”, rekao je Mandorf.

Lanac trgovina hranom ICA imao je 53 odsto tržišnog udjela u 2022, prema podacima regulatora, a ostatak gotovo u potpunosti pokrivaju Axfood i Coop. Njemački Lidl ušao je na švedsko tržište 2018, a u 2022. držao je samo 5,7 odsto tržišnog udjela.

Donedavno visoke cijene pojačale su pritisak konkurencije i diskontne trgovine prelaze iz niša u centar, preotimajući dio tržišta vodećim igračima.

Smanjili cijene nakon razgovora s ministarkom

Početkom godine ministarka finansija Elizabet Svanteson pozvala je tri velika lanca supermarketa na razgovore, tražeći objašnjenje za visoke cijene. Nakon sastanka supermarketi su privremeno smanjili cijene nekih proizvoda.

Axfood je poručio da pozdravlja istragu agencije.

“Često i konstruktivno razgovaramo sa švedskim regulatorom za zaštitu tržišne konkurencije i očekujemo zaključke istrage”, rekli su iz ove firme.

ICA je pak naglasila da su vlasnici njenih 13.000 trgovina nezavisni trgovci koji se međusobno takmiče. Cijene se definišu na nivou trgovina, objasnili su i dodali da su cijene svakodnevnih proizvoda snižene i da se radi i na dugoročnom sniženju.