visa, beskontaktno plaćanje, paying card, platne kartice, plaćanje karticom

Visa preuzima brazilski fintech startup za milijardu dolara

Podijeli

Gigant kreditnih kartica Visa kupuje brazilski startup za infrastrukturu plaćanja Pismo za milijardu dolara u gotovini, što je vjerovatno jedan od najvećih fintech spajanja (M&A) poslova u ovoj godini.

Osnovan 2016, Pismo sa sjedištem u Sao Paulu tiho je privukao investitore zvučnih imena, uključujući Citi, Itaú (jedna od najvećih brazilskih banaka), Revolut, N26, Nubank i Cora. Startup obrađuje skoro 50 milijardi API poziva i 40 milijardi dolara u količini transakcija godišnje i pokreće skoro 80 miliona naloga i preko 40 miliona izdatih kartica.

Pismo vidio je na početku 2021. godine obrađivao manje od milijardu dolara mjesečno u obimu transakcija. Vremenom se kompanija proširila van matične zemlje i sada posluje u nekoliko država širom Latinske Amerike, uključujući Meksiko i Čile, kao i u SAD i Evropi. Startup takođe ima poslove u Indiji, jugoistočnoj Aziji i Australiji.

Pismo-ova platforma za obradu emitera u oblaku i osnovna bankarska platforma imaju za cilj da daju bankama, fintech-ovima i drugim finansijskim institucijama „fleksibilnost i agilnost“, a u oktobru 2021. je uspjela da prikupi 108 miliona dolara svježih investicija. Nudi usluge koje klijentima omogućavaju lansiranje proizvoda za kartice i plaćanja, digitalno bankarstvo, digitalne novčanike… Pismo takođe dozvoljava finansijskim institucijama da „preuzmu kontrolu nad svojim osnovnim podacima i inteligentno ih koriste“.

U pisanoj izjavi, Visa je navela da će kupovinom Pismo-a “klijentima omogućiti pružanje osnovne mogućnosti za bankarstvo i obradu preko debitnih, prepaid, kreditnih i komercijalnih kartica putem API-ja u oblaku”. Platforma startupa će takođe omogućiti Visi da pruži podršku i povezivanje za nove sisteme plaćanja, kao što je Pix u Brazilu, za klijente finansijskih institucija, dodala je kompanija.

“Kupovinom Pisma, Visa može bolje služiti našim finansijskim institucijama i fintech klijentima s diferenciranijim rješenjima izdavaoca koja mogu ponuditi svojim klijentima,” rekao je Jack Forestell, glavni službenik kompanije za proizvode i strategiju, u pisanoj izjavi. Posao, koji podliježe regulatornim odobrenjima i drugim uobičajenim uslovima za zaključivanje, trebalo bi da bude zatvoren do kraja godine.

Pismo će zadržati svoj trenutni menadžerski tim, koji će ostati u Sao Paulu.

Investitor