Visa preuzima Plaid za 5,3 milijardi dolara

Podijeli

Američki kartičarsko-platni div Visa namjerava da preuzme fin-tech kompaniju Plaid i za tu namjenu je izdvojila čak 5,3 milijarde dolara.

Prema informacijama iz Visa-e, ova akvizicija će pomoći u proširivanju poslovanja. Očekuje se da će transakcija biti zaključena u sljedećih 3-6 mjeseci, nakon što se dobije regulatorno odobrenje.

Uslovi preuzimanja uključuju plaćanje 4,9 milijardi dolara u gotovini i 400 miliona dolara odgođenog plaćanja. Iznos koji je Visa spremna da plati je trenutno značajno iznad tržišne kapitalizacije Plaida, koja iznosti 2,5 milijardi dolara.

Plaid je osnovan prije osam godina u San Francisku a posljednju veliku kapitalizaciju imao je prije godinu dana. U 2019. godini, Plaid je udvostručio broj korisnika na 2.600, a proširio se i izvan SAD-a, na Veliku Britaniju, Španiju, Francusku i Irsku.

Visa, s tržišnom vrijednošću od preko 420 milijardi dolara prošle godine, ne kupuje Plaid zbog svog potencijalnog prihoda, ocjenjuje Forbes. Prihod Plaida 2019. iznosio je između 100 i 200 miliona dolara, navodi izvor upoznat s tim podacima. Pretpostavljajući da je riječ o 150 miliona dolara, Visa će plaćati nevjerovatno visoku cijenu, 35 puta veću od trenutne kapitalizcije, što je jedan od najviših multiplanata prodaje u novijoj istoriji za jednu privatnu kompaniju.

“Kombinacija Visa i Plaid-a će nas pozicionirati u sami centar fintech svijeta, proširiti tržište i ubrzati rast prihoda u budućnosti”, ocijenio je izvršni direktor i predsjednik Visa El Kelly.

Usluge Plaid-a pomažu korisnicima u povezivanju bankovnih računa sa aplikacijama poput Venmo i PayPal te u praktičnoj razmjeni finansijskih podataka. Ovaj startup služi i kompanijama koje se oslanjaju na kriptovalute, da lakše administriraju transakcije.

Visa i konkurentski Mastercard su ranije ulagali u Plaid, a do sada su uložili više od 350 miliona dolara.

Investitor.me