Aerodrom Golubovci Podgorica, airport, putnici, travel

Ryanair: Obustavljamo letove jer je podgorički aerodrom povećao takse

Podijeli

Zbog odluke Aerodroma Podgorice da poveća takse, irski niskobudžetni avioprevoznik Ryanair je odlučio da prekine letove iz Podgorice za Barselonu, Mančester i Zagreb.

To je Pobjedi saopšteno iz irske avio kompanije. Kompanija je do sada imala 9 linija iz Podgorice, pa će ih ubuduće imati maksimalno šest, javlja portal Investitor.

Ryanair je do sada letio dva puta nedeljno za pomenute destinacije, a od novembra crnogorskim putnicima biće uskraćena ta mogućnost. Razlog je, kako su kazali iz ove kompanije, povećanje aerodromskih taksi, što kako tvrde u Ryanairu, podgorički aerodrome potpuno nekonkurentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima.

“Zbog odluke Aerodroma Podgorica da poveća njihove naknade, bili smo primorani da ove zime zatvorimo naše linije Podgorice za Barselonu, Mančester i Zagreb. Ovo povećanje naplate čini Aerodrom Podgorica potpuno nekonkurentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima koji smanjuju naknade da bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja, i imaće štetan uticaj na povezanost, turizam i ekonomiju Crne Gore”, rekli su Pobjedi u ovoj niskobudžetnoj kompaniji.

Osim Ryanaira, letove iz Podgorice od oktobra će ukinuti i Wizz Air, i to za Beč i Rim.

U izjavi za Pobjedu, iz Wizz air-a su kazali da su u okviru stalnog istraživanja i potrage za novim mogućnostima ruta, Wizz Air donio odluku da privremeno obustavi letove između Beča i Podgorice, kao i Rima i Podgorice.

“Međutim, avio-kompanija sa zadovoljstvom obavještava da će ove rute nastaviti da služe putnicima tokom ljetnje sezone. Ovo strateško prilagođavanje omogućava optimizaciju operacija istovremeno osiguravajući da putnici mogu uživati u pogodnostima i dostupnosti ovih ruta tokom perioda najvećeg putovanja”, rekli su iz kompanije.

Linije iz Podgorice ka Beču i Rimu neće funkcionisati od 26. oktobra. Osim toga, i broj letova iz Podgorice za Milano biće smanjen sa postojeća tri sedmično na dva.

Na zimu, očekivano, neće biti sezonskih letova ka Londonu, Katovicama i Varšavi.

Wizz Air tako će iz Podgorice od jeseni držati tek četiri linije sa osam sedmičnih polazaka.

Iz Aerodroma, sa druge strane, tvrde da ih kompanije Ryanair i Wizzair nijesu zvanično obavijestile da od kraja oktobra ukidaju letove ka Barseloni, Zagrebu, Rimu i Beču.

“U komunikaciji sa aviokompanijama, Aerodromi Crne Gore redovno ažuriraju informacije o statusu postojećih i potencijalnih ruta. Iako zvanično obavještenje nije dostavljeno, postoje najave da pomenute rute neće održati cjelogodišnjost, ali i da se može računati na otvaranje novih”, kazali su oni za Cdm.

Kako dodaju, Aerodromi Crne Gore nastavljaju da, u mjeri svojih mogućnosti, traže prostor za snaženje postojećih i razvoj novih ruta, uz poziv svim zainteresovanim stranama, a prije svega turističkoj privredi i relevantnim državnim organima, da aktivno razmotre sve mjere podsticanja cjelogodišnjeg aviosaobraćaja.

“LCC (low cost carier) kompanije posluju po biznis modelu koji se ogleda u relativno čestim korekcijama koje se odnose na frekvencije i rute, pa čak i promjenama vezanim za baze”, poručuju iz Aerodroma Crne Gore.

Comments are closed.