Joahim Nagel, Joachim, Bundesbank guverner

Guverner Bundesbanke: Digitalni euro stiže za četiri godine

Podijeli

Digitalni euro će postati svakodnevnica za samo nekoliko godina, rekao je predsjednik njemačke Bundesbanke Joahim Nagel.

Za otprilike četiri godine, “mi ćemo moći da plaćamo digitalnim eurom”, rekao je Nagel u razgovoru za podkast o novcu i politici Kešflou (Cäshflow). “To je, vjerujem, realan rok.”

Pripreme za digitalnu verziju evropske valute traju godinama. Krajem juna Evropska komisija predstavila je predlog pravnog okvira za digitalni euro, po kome će postati zvanično sredstvo plaćanja, ali neće zamijeniti novčanice i kovanice. Evropska centralna banka (ECB) će u oktobru donijeti odluku o nastavku rada na digitalnoj valuti.

Za razliku od kriptovaluta kao što su bitcoin i ether, čiji kursevi često snažno osciliraju, uvođenje virtuelne evropske valute će privatnim investitorima da ponudi stabilniju alternativu u odnosu jedan na jedan sa klasičnim eurom.

Pored toga, Evropa će sa digitalnim eurom imati sopstvenu ponudu za digitalna plaćanja, kao alternativu dobavljačima platnih usluga koji nijesu u Evropi, poput američkog giganta Paypal.

Bilo bi “sasvim logično i očekivano da centralne banke prošire svoj asortiman digitalnom valutom i obezbijede sigurnu infrastrukturu”, rekao je Nagel. “Ljudi, ali i banke, koje su nam potrebne za digitalni euro, će uskoro uvideti da on nudi novu šansu, nove finansijske proizvode koji podstiču finansijsku inkluziju”.

I Crna Gora priprema strategiju za vlastitu digitalnu valutu, o čemu opširnije čitajte u posebnoj vijesti.

dpa/Investitor