Džek Ma, Alibaba, Ant Grupa

Kina kaznika Ant Grupu sa skoro milijardu dolara

Podijeli

Najveći kineski finansijski regulatori kaznili su Ant Group – fintech firmu koju je osnovao milijarder Džek Ma – sa oko 7,1 milijardu juana (994 miliona dolara) zbog kršenja pravila vezanih za zaštitu potrošača i korporativno upravljanje.

Ant Group je, kako tvrde regulatori, prekršila i pravila koja se odnose na “poslovne aktivnosti u bankarstvu i osiguranju, plaćanja, sprečavanje pranja novca i prodaju sredstava”, navodi se u zajedničkom saopštenju Kineske regulatorne komisije za hartije od vrijednosti, Narodne banke Kine i Nacionalne finansijske regulatorne administracije.

“Mi ćemo se ozbiljno i iskreno pridržavati uslova kazne i nastaviti da dalje unapređujemo naše upravljanje usklađenošću,” navodi Ant Group u saopštenju nakon odluke.

Ant Group je podružnica giganta e-trgovine Alibaba, koju je takođe osnovao Ma.

Dionice Alibabe naglo su porasle u petak jer se činilo da se investitori klade da kazne povlače granicu pod regulatornim udarom koji je počeo još u novembru 2020, kada je Ant Group bila primorana da obustavi IPO samo nekoliko dana prije njegovog pokretanja. Grupa je bila na putu da prikupi 37 milijardi dolara i postane najveća inicijalna ponuda u istoriji.

To je označilo početak šire kampanje kineske vlade za obuzdavanje privatnih preduzeća u zemlji, koja su postala previše moćna u očima vladajuće Komunističke partije. U aprilu 2021. Alibaba je kažnjena sa 18,2 milijarde juana (2,5 milijardi dolara) – što je rekord za Kinu – jer se ponašao monopolski.

Guo Shuqing, šef Komunističke partije u Narodnoj banci Kine, rekao je za državnu novinsku agenciju Xinhua u januaru da je vladina akcija obuzdavanja privatnih divova u suštini završena jer se nada da će podstaknuti ekonomski rast, zapošljavanje i konkurentnost Kine u inostranstvu.

Istog mjeseca, Ma je ​​ustupio kontrolu nad Ant Group nakon što je kompanija protekle dvije godine sprovela rekonstrukciju svog poslovanja, od potrošačkih kredita do proizvoda osiguranja, kako bi smirila regulatore.

Od tada, Alibaba je najavila planove da svoje poslovanje podijeli u šest zasebnih jedinica, od kojih svaku nadgledaju vlastiti izvršni direktor i odbor direktora. Alibaba je saopštila da se nada da će mu nova struktura omogućiti izgradnju agilnijih kompanija koje bi mogle stvoriti veću vrijednost za investitore.

Odvojeno, kineski finansijski regulatori takođe su najavili kaznu od skoro 3 milijarde juana (415 miliona dolara) za Tenpay, Tencentovu platformu za online plaćanje, prema informacijama objavljenim na web stranici PBOC-a u petak.