Google Pay, Mastercard, mobile pay

Visa i Mastercard se sada mogu koristiti na najvećim kineskim aplikacijama za plaćanje

Podijeli

Posjeta Kini je upravo postala mnogo lakša za međunarodne putnike.

Počevši od petka, strani posjetioci mogu povezati svoje Visa i Mastercard račune s najpopularnijim kineskim platformama za mobilno plaćanje, omogućavajući im da rezervišu taksije, voze se podzemnom željeznicom i plaćaju robu i usluge u milionima prodajnih mjesta širom zemlje.

Ovaj potez označava oživljavanje napora Alipay-a i WeChat Pay-a da prihvate strane kreditne kartice nakon što su omogućili ograničen pristup krajem 2019. Kompanije su ranije rekle da rade po pravilima kineskih regulatora, jer Peking nastoji da privuče strane investicije i međunarodne putnike kako bi ojačao svoju ekonomiju.

Alipay, najveća kineska aplikacija za plaćanje kojom upravlja Ant Group, objavila je u petak da korisnici u inostranstvu mogu povezati kartice izdate od američkih kompanija Visa i Mastercard, kao i Diners Cluba i Discovera sa svojim digitalnim novčanicima. Promjene stupaju na snagu odmah.

“Kako se približavaju Chengdu [Svjetske univerzitetske igre] i Azijske igre u Hangzhouu, sve više stranih turista dolazi u Kinu i možda će morati da koriste mobilna plaćanja za osnovne životne potrebe”, navodi se u saopštenju fintech giganta iz Hangzhoua, podružnice Alibaba grupe.

“Sportisti i turisti iz cijelog svijeta mogu koristiti Alipay širom zemlje kako bi uživali u raznim praktičnim uslugama kao što su kupovina, vožnja taksijem, podzemna željeznica i posjeta slikovitim mjestima”, dodali su.

Dan ranije, Tencent, koji posjeduje drugu najpopularniju aplikaciju za plaćanje u zemlji WeChat Pay, dao je sličnu najavu. WeChat Pay je službeno poznat kao Weixin Pay. Korisnici WeChat-a sada mogu povezati kreditne ili debitne kartice koje su izdali Visa, Mastercard, JCB ili Discover za plaćanje kod desetina miliona trgovaca u Kini, saopštila je kompanija za društvene mreže i igre na sreću.

CNN navodi da je Kina gotovo bezgotovinsko društvo sa 434 triliona dolara u elektronskim transakcijama godišnje. A više od 80% transakcija za dnevnu potrošnju odvija se na mobilnim platformama, prema podacima kineske kompanije za plaćanje karticama UnionPay. Alipay i WeChat Pay su dominantni u uslugama digitalnog plaćanja, zajedno sa 91% tržišnog udjela.

Za većinu stranih posetilaca pristup uslugama aplikacija ranije je bio nemoguć – morali su da imaju bankovni račun u Kini i lokalni broj mobilnog telefona.

Alipay i WeChat su 2019. počeli da dopuštaju korišćenje stranih kreditnih kartica u svojim aplikacijama jer su kineski regulatori ublažili ograničenja. Ali samo odabranim kineskim trgovcima bilo je dozvoljeno da obrađuju kartice.

Dva giganta plaćanja počela su da popuštaju te usluge posljednjih mjeseci, jer je zemlja izašla iz trogodišnjih strogih ograničenja Covid-a.

Prošlog mjeseca, Mastercard je najavio da njegovi vlasnici kartica mogu “platiti kao lokalni” u Kini tako što će povezati svoje kartice s aplikacijom Alipay i tako dobiti mogućnost za bezgotovinsko plaćanje kod desetina miliona trgovaca širom zemlje. Taj potez se proširio na partnerstvo uspostavljeno 2019. između dvije kompanije, saopštio je Mastercard.

“Kako se putovanja i turizam oporavljaju, Mastercard je oduševljen partnerstvom s Alipay-om kako bi vlasnicima kartica širom svijeta omogućili da uživaju u vrhunskoj sigurnosti plaćanja, udobnosti i bezbrižnosti dok rade, igraju se, odmaraju i šetaju tokom svojih putovanja u Kinu”, rekao je Dennis Chang, izvršni potpredsjednik i predsjednik odjeljenja za Kinu u Mastercardu.

Sedmicu kasnije, izvršni direktor Tencenta rekao je da će kompanija širiti svoj WeChat Pay sistem za međunarodne kartične organizacije, kao što je Visa, počevši od jula.

„Uz rastuću razmjenu sa međunarodnom zajednicom, Kina će biti domaćin sve većeg broja međunarodnih događaja i takmičenja“, rekao je Chen Qiru, potpredsjednik Tencent Financial Technology-ja, na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma „Ljetni Davos“ u Tianjinu.

“Pod vođstvom i podrškom Narodne banke Kine i drugih odjeljenja, Tencent radi na poboljšanju iskustva mobilnog plaćanja stranih korisnika u Kini”, rekao je on.

Investitor