Miodrag Daka Davidović

Davidović ponovo cilja Željezaru: Neksan pokreće proizvodnju u Čeličani i Kovačnici?

Podijeli

Nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, vlasnik firme „Neksan“, zainteresovan je za poslovno-tehničku saradnju sa firmom EPCG–Željezara Nikšić i spreman je da pokrene proizvodnju u pogonima Čeličane i Kovačnice, saznaju “Vijesti”.

Davidović je Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), kompaniji koja je kupila nikšićku Željezaru za 20 miliona eura, poslao pismo namjere, ali i dodatne odgovore na pitanja koja su mu iz te kompanije uputili. Ponudio je da firma „Neksan“ u Čeličani i Kovačnici organizuje proizvodnju na period od deset do 15 godina, a da bi mjesečno za izdavanje pomenutih pogona Elektroprivredi, odnosno EPCG-Željezara Nikšić, plaćao nešto preko 100 hiljada eura. Navodno bi u Željezaru uložio više miliona, a svojinsko/obligaciono pravni odnos u vezi sa izvršenim ulaganjima po isteku ugovorenog perioda regulisao bi se po međunarodnim računovodstvenim standardima.

Pripremni period za pokretanje proizvodnje bi trajao do 180 dana, a za to vrijeme bi mjesečno bilo angažovano po 25 novih radnika.

„Spremni smo da sukcesivno u periodu do 180 dana, angažujemo 130 postojećih radnika i 50 odsto ljudi neophodnih za obezbeđenje pogona Željezare“, stoji u Davidovićevoj dopuni pisma o namjerama, u koje su „Vijesti“ imale uvid, a koje je EPCG poslao u ponedjeljak, 24. jula.

Davidović je istakao da bi redovno servisirao sve obaveze prema zaposlenima, a spreman je da riješi i stambeno pitanje radnika tako što bi im ponudio da kupe stan po „najpovoljnim uslovima“, a Željezara bi, u tu svrhu, „bila u obavezi da ustupi dio postojećeg zemljišta koje se nalazi van kruga fabrike“.

Spreman je, kako je naveo, da investira u nabavku filtera za postrojenje FTP, kao i „u sve ostalo potrebno za unaprjeđenje zaštite životne sredine“.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, potvrdio je „Vijestima“ da su od Davidovića dobili pismo namjere i da će o njegovom predlogu raspravljati Odbor direktora koji je zakazan za 8. avgust.

„Dobili smo od Davidovića pismo namjere i smatram da je riječ o dobroj namjeri od koje će koristi imati i Elektroprivreda i Željezara i radnici. Mi bi nastavili da radimo konstrukcije i solarne panele. Očekujemo da vrlo brzo dobijemo memorandum ili sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a Odbor će o tome raspravljati. U svakom slučaju vodićemo računa, prije svega, o dobrobiti naših kompanija i radnika“, kazao je Đukanović.

Elektroprivreda je nikšićku Željezaru, od turske kompanije Tosčelik kupila krajem prošle godine, a početak rada novoosnovane kompanije EPCG-Željezara Nikšić ozvaničen je 23. februara.

Davidović je tri puta „ulazio“ u Željezaru, 2003, 2006 i 2011. godine, a bio je zainteresovan i da kupi nekadašnjeg industrijskog giganta Nikšića i Crne Gore za 15 miliona, koliko je Tosčelik platio za Željezaru.