Crnogorski Telekom

Telekom u prvoj polovini 2023. godine zabilježio finansijski rast i rast broja korisnika u svim segmentima

Podijeli

U prvoj polovini 2023. godine Crnogorski Telekom zabilježio je stabilan finansijski rast, veće prihode i profitabilnost, rast postpejd baze, rast broja pripejd korisnika, i odlične rezultate u segmentu usluga fiksnog interneta i televizije. Takođe, kompanija je zadržala lidersku poziciju u postpejdu i mobilnom internetu u Cnoj Gori.

Na kraju juna 2023. godine, Telekom je imao aktivnih 298 hiljada postpejd kartica, 9% više u odnosu na uporedni period prošle godine. Broj aktivnih pripejd kartica iznosio je 173 hiljade, 41% više u odnosu na kraj juna prethodne godine, dok je korisnika mobilnog interneta bilo 259 hiljada, odnosno 8% više u odnosu na prošlu godinu.

„U sezonu ulazimo spremni i nastavljamo dobro promišljene aktivnosti na mobilnoj mreži i fiksnoj mreži koje realizujemo već dvije godine. Kao što smo više puta do sada isticali, modernizacija mobilne mreže je vrlo intezivna investicijska aktivnost kojom smo obuhvatili sve elemente mreže. Telekom ima preko 400 lokacija sa kojih pružamo usluge mobilnog interneta i svih servisa, a modernizacijom su obuhvaćene sve lokacije, i projekat modernizacije je već pri kraju“, podsjeća Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Drugim riječima, upravo je modernizacija mobilne mreže izdvojila Telekom na tržištu, što je posebno važno tokom ljetnje sezone, kada je internet saobraćaj za 50 odsto veći nego u ostatku godine.

Iz Telekoma ističu i da ne zapostavljaju ni fiksnu mrežu, koja je dominatno investicijski vezana za širenje optičke mreže. Broj korisnika na optici u prvoj polovinu ove godine porastao je, u poređenju sa istim periodom u 2022, za 13% i iznosio je 35 hiljada, dok je ukupan broj širokopojasnih priključaka porastao za 1% i iznosio je 83 hiljade. Zabilježen je i rast broja korisnika TV usluga za 3%, kojih je bilo ukupno 88 hiljada na kraju perioda.

„Dalje širenje fiksne optičke mreže ostaje prioritet, a plan je da oko 70 odsto domaćinstva bude pokriveno Telekom optičkom mrežom. Samo zahvaljujući optimizaciji i investicijama u mobilnu i fiksnu mrežu korisnicima možemo garantovati kvalitet i stabilnost servisa, a njihovi zahtjevi su sve veći što potvrđuju i podaci koje imamo – kada se sabere saobraćaj u fiksnoj i mobilnoj mreži, Crnogorski Telekom kroz svoju mrežu dnevno propusti i po 600 hiljada gigabajta“, naglašava Udovičić.

Telekom je na prezentaciji koju su za novinare organizovali krajem juna najavio i dva noviteta.

„Prvi je prelazak na savremenu VoLTE (Voice over LTE) tehnologiju, koja će korisnicima pružiti mogućnost da budu povezani na internet dok razgovaraju telefonom, i omogućiti bolji kvalitet glasovnih servisa. VoLTE projekat Telekom realizuje u saradnji sa strateškim partnerom, kompanijom Samsung, kao i drugim najvećim proizvođačima mobilnih uređaja (Apple, Xiaomi…), koji u Crnoj Gori na terenu vrše sertifikaciju svojih mobilnih uređaja“, ističe direktor kompanije.

Drugi se odnosi činjenicu da je kompanija za svoju fiksnu mrežu obezbijedila uslove da se kroz nju podaci prenose brzinom od 10 Gbps i to u oba smjera, i prilikom prijema i prilikom slanja podataka.

„Na tome intenzivno radimo već pola godine, a ta mogućnost biće ključna za interaktivne servise u budućnosti, kakvi su AR/VR, gaming, IPTV, video na zahtjev…“, podsjeća Udovičić.

Rast prihoda od 6,4% u odnosu na prethodnu godinu uslovljen je boljim rezultatima u dijelu maloprodajnih usluga. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), nakon najma i isključujući posebne uticaje, iznosila je 14,5 miliona, što predstavlja rast od 5,7%. Neto dobit u istom periodu iznosila je 3,3 miliona.

Iz Telekoma podsjećaju i da je na redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d. donijeta odluka o smanjenju kapitala na osnovu koje će poništiti stečene sopstvene akcije, te da je Skupština akcionara dala ovlašćenje za novi otkup sopstvenih akcija u iznosu do 2 miliona eura u narednih 10 mjeseci.

Crnogorski Telekom, prema posljednjem zvaničnom izvještaju Agencije za elektronske komunikacije (EKIP), ima najveću i najbržu 4G odnosno 5G mobilnu mrežu u zemlji, koja pokriva 97% odnosno 80% stanovništva sa najvećom prosječnom brzinom u poređenju s konkurencijom. Takođe, skoro 40 odsto ukupnog Internet saobraćaja u zemlji odvija se posredstvom Telekom mobilne mreže.