Manhattan, Times Square, New York

Šef Coinbase-a: Ispunjavanje zahtjeva SEC-a bio bi kraj kripto industrije u SAD

Podijeli

Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) zatražila je od Coinbasea da zaustavi trgovanje svim kriptovalutama osim bitkoina prije nego što je tužila kompaniju u junu, rekao je izvršni direktor Coinbase-a za Financial Times.

“Zahtjev SEC-a ostavio je Coinbase, najveću američku kripto berzu, bez izbora osim da taj slučaj iznese na sud”, rekao je izvršni direktor Brian Armstrong, jer bi zaustavljanje tih trgovina “u suštini značilo kraj kripto industrije u SAD-u”.

“U tom trenutku zaista nemamo drugog izbora”, rekao je Armstrong za FT u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Glasnogovornik SEC-a rekao je u ponedjeljak da ta institucija “ne traži od kompanija da uklone kripto imovinu”.

“Tokom istrage, možemo podijeliti vlastito mišljenje o tome koje ponašanje može pokrenuti pitanja, prema zakonima o hartijama od vrijednosti”, rekao je portparol.

Coinbase nije osporio istinitost Armstrongovih izjava, ali je glasnogovornik rekao da članak FT “izostavlja važan kontekst u vezi s našim razgovorima sa SEC-om”.

“Stavovi izneseni u članku FT-a možda su predstavljali stavove dijela osoblja SEC-a u to vrijeme, ali nijesu predstavljali stavove Komisije šire”, rekao je portparol.

Dodali su: “Nastavljamo naše razgovore s Komisijom, ali vjerujemo da transparentno i pošteno kreiranje pravila i djelovanje Kongresa… predstavlja najbolji put naprijed za američke kripto korisnike i kompanije koje grade kriptoekonomiju u SAD-u.”

SEC je početkom juna tužio Coinbase i njegovog većeg međunarodnog rivala Binance, optužujući obje kompanije za ilegalne razmjene. Tužbe su označile veliku eskalaciju kampanje SEC-a da obuzda kripto industriju nakon što joj je godinama dozvoljavalo da radi u regulatorno sivoj zoni.

Osvrćući se na razgovore s regulatorom prije tužbe, Armstrong je za FT rekao da je Coinbase zatražio pojašnjenje o tome kako je SEC utvrdio da je svaka digitalna imovina osim bitkoina hartija od vrijednosti.

“I rekli su, nećemo vam to objašnjavati, morate ukloniti svaku imovinu osim bitkoina”, rekao je Armstrong za FT.

Kripto kompanije se dugo opiru tome da se njihovi proizvodi klasifikuju kao tradicionalne hartije od vrijednosti ili roba, tvrdeći da su to nova vrsta digitalne imovine koja zahtijeva posebna pravila i propise. SEC se s tim ne slaže i više puta je rekao da većina kripto ponuda jesu hartije od vrijednosti koje bi se trebalo suočiti s istim vladinim propisima na Wall Streetu kao dionice i obveznice.

Tužbe protiv Coinbase-a i Binance-a mogle bi pomoći da se pokrene pitanje regulative tako što će izazvati parnice i, na kraju, sudske revizije.

Dionice Coinbasea, koje su izašle na berzu 2021, porasle su za oko 4% početkom ponedjeljka. Vrijednost je ove godine porasla za skoro 200%.