Arapi planiraju da izgrade mini-grad kod rta Mavrijan u Ulcinju

Podijeli

Memorandum o razumijevanju potpisan je juče između Vlade, Opštine Ulcinj i saudijske ,,Al Shiddi Group“ radi sagledavanja mogućnosti razvoja turističkog kompleksa na dijelu rta Mavrijan u Ulcinju.

Riječ je o grupi koja je u BiH došla prije 15 godina, posredstvom bivšeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, čiji je Sulejman el-Šidi, kako tvrde, kućni prijatelj. Mediji ga optužuju za pranje para i za izvlačenje 36 miliona eura iz kompanije Magros veletrgovina, koju je privatizovao 2006. godine, te za sakrivanje suvlasnika u Sarajevo City Centru (SCC), piše Pobjeda.

Premijer Dritan Abazović je nakon potpisivanja u Vili “Gorica“ kazao da je ovo veliki dan za Ulcinj i Crnu Goru, objašnjavajući da je brdo Mavrijan, koje se nalazi između Bara i Ulcinja, jedan izvanredan lokalitet, koji je sa tri strane okružen morem.

Prema njegovim riječima, ako do dogovora dođe, očekuje se da Crna Gora na tom lokalitetu dobije prestižni rizort, koji će imati nekoliko sadržaja turističke i komercijalne prirode.

“Ideja je da Mavrijan bude jedan novi mali grad koji će imati sve sadržaje. Vjerujem da je ovo ozbiljna grupacija, koja ima sve potrebne reference da razvija jedan ovakav projekat. Ovim se otvaraju biznis mogućnosti i za druge kompanije iz Saudijske Arabije, ali i drugih zemalja”, naveo je Abazović.

On je rekao da se dovođenjem brendova stvaraju mogućnosti za nova radna mjesta za crnogorske građane.

“Ovo je i super ulaznica za brojne partnere koje Al Shiddi grupacija ima. Svi koji žele da rade fer biznis, iz bilo kojih zemalja, su više nego dobrodošli u Crnu Goru, koja je zemlja mogućnosti. Radujem se uspješnim privrednicima koji vide šansu u razvoju naše države”, poručio je Abazović.

Predsjednik Al Shiddi grupacije Sulejman el-Šidi (Sulaiman Al Shiddi) podsjetio je da već 15 godina posluju u regionu, gdje imaju dobra iskustva, i da im je cilj da se šire i izvan regiona.

“Želim da zahvalim Vladi Crne Gore što nam je dala priliku da realizujemo sjajnu investiciju na Mavrijanu”, rekao je El Šidi.

On se i zahvalio i ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću koji ga je ohrabrio i pozvao da dođe.

“Ovo će biti samo početak i velika mogućnost za arapske investitore na prostoru Crne Gore. Nadam se da ćemo sve prilike realizovati”, poručio je El Šidi.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari saopštio je da se otvara još jedna perspektiva za tu opštinu u nizu.

“Ovim činom otvaramo možda jedan od najvećih razvojnih potencijala Opštine Ulcinj – brdo Mavrijan. Radujem se saradnji sa grupacijom i drugim firmama koje će se priključiti i siguran sam da ćemo na tom lokalitetu imati jednu od najvećih investicija, možda i većih od ovih koje danas imamo u Crnoj Gori – Luštica Bay, Portonovi i Porto Montenegro”, zaključio je Bajraktari.

BiH mediji tvrde da peru pare i sakrivaju ortake

Sarajevski Dnevni avaz je krajem jula ove godine objavio kako je Sulejman el-Šidi, bez saglasnosti Nadzornog odbora, ukupnu dobit Magros veletrgovine od 36 miliona eura izvukao putem pozajmica u svoje druge firme.

Pri tome je 59,72 odsto kapitala te kompanije kupio neposrednom pogodbom za 677.000 eura preko svojih kompanija El Šidi trejding Est iz Rijada i El Šidi internešenel iz Zenice. Potom su za 303.000 eura kupili 67 odsto kapitala Magros eksport importa.

Manjinski akcionari Magrosa, koji sada imaju svega 0,37 odsto učešća u kapitalu kompanije, a kojima većinski vlasnik sada nudi otkup dionica po 75 eura po akciji, što je 50 odsto više od knjigovodstvene vrijednosti, tvrde da je El-Šidi preko istanbulske kompanije Itimat Danismanlik Hizmelteri Insaat Mobilya San izvlačio novac iz sarajevske forme, što ima odlike pranja para.

Ugovor sa istanbulskom firmom potpisan je januara 2015. godine za uređenje enterijera poslovnog tornja Sarajevo City Centar (SCC). Ugovor je potpisan na 12 mjeseci, ukupne vrijednosti 450.000 eura. Istanbulskoj firmi, tvrde dioničari, koja nije uradila nikakav posao, isplaćen je avans od 220.000 eura, a potom, po nalogu El-Šidija još 230.000 eura u mjesečnim ratama tokom 2017. godine.

Avaz navodi da, osim Sarajevskog siti centra, El-Šidi grupa u BiH ima firmu SRE investment, koja se bavi nekretninama, SHAD invest, koji stoji iza Poljine Hillsa, hotel ,,Bristol“ i CC, dok se Sulejman el-Šidi lično pojavljuje kao vlasnik FLY Bosniae, čiji je primjer, kako tvrde, indikativan.

Krajem prošle godine ta je kompanija ostala bez sertifikata, jer već duže nije obavljala letove, a od početka je poslovala sa gubicima. Samo prošle godine imali su dva miliona gubitaka, dok su državi na osnovu poreza, taksi i doprinosa ostali dužni 700 hiljada eura.

Avaz navodi da je El-Šidi samo Fly Bosnia „pozajmio“ 4,3 miliona eura iz Magrosa, koji nikad nijesu vraćeni.

El-Šidi je 2009. počeo izgradnju SCC na Marin dvoru, ukupne površine 100.000 kvadrata, koji je otvoren 2014. godine i u koji je, prema navodima El-Šidija, uloženo 130 miliona eura. Istraživački tim BIRN-a Aleksandar Janev i Mladen Obrenović tvrde da se ne zna ko stoji iza kompanije koja drži trećinu osnivačkog kapitala SCC, a registrovana je na Kajmanskim ostrvima.

Prema registru poslovnih subjekata Ministarstva pravosuđa BiH, kao osnivači El-Šidi internešenela vode se građevinska firma Zawalim iz Rijada sa osnivačkim kapitalom 13,4 miliona eura, Istethmary Sarajevo City Centar sa Kajmana sa osnivačkim kapitalom od 6,6 miliona eura, ali ističu da je nemoguće doći do podatka ko stoji iza te firme.

Navode da su suvlasnici iz Bahreina zapravo vlasnici International Investment Bank i da su 2011. godine za 24,7 miliona eura kupili 32,98 odsto kompanije Al Shiddi International.

Taj je investitor, preko svoje kajmanske firme Istethmary Sarajevo City Centar, suvlasnik u Magros veletrgovini sa 28,3 odsto kapitala.