Džef Bezos, Jeff Bezos

Džef Bezos je bogatiji za 11 milijardi dolara nakon što je zarada Amazona nadmašila očekivanja

Podijeli

Bogatstvo Džefa Bezosa poraslo je u petak preko 11 milijardi dolara, nakon što je Amazonov izvještaj o zaradi bolji od očekivanog podstakao rast dionica kompanije.

Cijena dionica tehnološkog giganta skočila je oko 9% na otvaranju berzanskog trgovanja.

Bezos posjeduje 990.476.371 dionicu Amazona, prema poreskoj prijavi iz juna, tako da će zaraditi dodatnih 11,3 milijarde dolara ako se ti dobici izdrže do zatvaranja trgovine, prema proračunima Market Insajdera.

Dionice su porasle nakon što je kompanija sa sjedištem u Sijetlu objavila izvještaj o zaradi u drugom tromjesečju u četvrtak nakon radnog vremena, koji je pokazao porast online prodaje koji je podigao njen prihod i profit u tri mjeseca koja završavaju 30. juna.

Prema podacima Refinitiva, oba ta ključna broja su daleko iznad očekivanja analitičara Wall Streeta.

Prije izvještaja u petak, Amazon je već porastao za preko 50% od početka godine zahvaljujući entuzijazmu podstaknutom vještačkom inteligencijom koji je pomogao da investitori gomilaju novac u dionice tzv. Big Tech-a.

Bezos, koji ima 10% udjela u kompaniji koju je osnovao 1994. godine, uspio je da njegovo bogatstvo skoči 47 milijardi dolara u 2023, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

On je treća najbogatija osoba na svijetu, iza Ilona Maska i vlasnika LVMH-a Bernara Arnoa.