Voren Bafet bogatiji od Bezosa, prijeti i svom prijatelju Bilu Gejtsu

Podijeli

Poznati američki investitor Voren Bafet ove godine je pretekao Džefa Bezosa na listi bogataša a sada prijeti da svrgne i Bila Gejtsa sa mjesta drugog najbogatijeg Amerikanca, poslije Ilona Maska.

Slavni investitor i izvršni direktor Berkshire Hathawaya vrijedio je procijenjenih 108 milijardi dolara na kraju trgovanja na berzi u četvrtak, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Bezos, osnivač i izvršni direktor Amazona, pratio ga je sa bogatstvom od 107 milijardi dolara.

Gejts, suosnivač Microsofta i jedan od Bafetovih bliskih prijatelja, ima procijenjenu neto vrijednost od 110 milijardi dolara. Čak ni Mask, izvršni direktor Tesle i Twittera, nije daleko ispred, s procijenjenim bogatstvom od 138 milijardi dolara.

Na početku ove godine, Bafet je zaostajao za Maskom za preko 170 milijardi dolara, Bezosom za preko 90 milijardi dolara, a Gejtsom za preko 30 milijardi dolara. Nadmašio je Bezosa i smanjio jaz u odnosu na Gejtsa i Maska zbog relativnih performansi Berkshireovih dionica, koje čine oko 99% Buffetove neto vrijednosti.

Dionice Microsofta pale za skoro 30 odsto, a dionice Amazona prepolovile su vrijednost ove godine, dok su Tesle pale skoro 70 odsto. Nasuprot tome, cijena dionica Berkshirea porasla je oko 2 odsto, što znači da bi Bafetovo bogatstvo ove godine poraslo da nije donirao oko 5 milijardi dolara svojih dionica Berkshirea u dobrotvorne svrhe.

Bafet je od 2006. poklonio otprilike 52 odsto svojih dionica u Berkshire-u. Uz sve ostale donacije, da je zadržao svoj puni udio od skoro 475.000 dionica klase A, one bi danas vrijedile 223 milijarde dolara, što bi ga dugo vremena činilo najbogatijom osobom.

Čak i sa umanjenim bogatstvom, Bafet zauzima peto mjesto na Bloombergovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu. Francuski tajkun luksuzne robe Bernar Arno je broj 1 sa procijenjenom neto vrijednošću od 165 milijardi dolara, a treći je indijski industrijalac Gautam Adani sa procijenjenom imovinom od 121 milijardom dolara. Gledano po nacionalnosti, ako Bafet izbaci Gejtsa sa 4. mjesta, Mask će biti jedini Amerikanac koji je bogatiji od njega.

Investitori su ove godine napustili dionice rasta poput Microsofta, Tesle i Amazona u korist kompanija poput Berkshirea, suočeni s istorijskom inflacijom, rastućim kamatnim stopama i recesijom koja prijeti.

Bafetov konglomerat posjeduje mnoštvo preduzeća, uključujući Geico i See’s Candies, kao i milijarde dolara vrijedne udjele u javnim kompanijama kao što su Coca-Cola i Kraft Heinz. Investitori stoga njegov portfolio vide kao veoma dobro pozicioniranog i disperzovanog da može da izdrži svaki jači ekonomski pad.