Dejv Remzi

“Ne možete računati da će vam kreditne kartice učiniti život dobrim”

Podijeli

Oni koji su proveli život koristeći kreditne kartice često se osjećaju nervozno, razmišljajući o tome kada ih i kako mogu zatvoriti i ritualno ih isjeći.

U video snimku iz The Ramsey Show, stručnjak za finansije Dejv Remzi nudi ohrabrenje onima koji pokupavaju da se riješe i svoje posljednje kreditne kartice. Evo zašto ne možete računati da će vam kreditne kartice učiniti život dobrim.

Koliko je korisno zatvoriti svoje kreditne kartice?

Slušalac koji se javio u The Ramsey Show za savjet rekao je da želi da kupi kuću sljedeće godine i da je cilj da njegov kreditni rezultat bude saldiran. Citirao je nešto što je sam Remzi rekao o tome kako je posjedovanje kreditne kartice, čak i ako je ne koristite, štetnije nego u slučaju da je nemate. On želi da se otarasi kreditnog opterećenja i pitao je da li bi se to dogodilo da ima otvorenu kreditnu karticu sa strane?

“Ne, ne može”, rekao je Remzi odlučno. “Ne možete biti neopterećeni sve dok imate otvorene kreditne račune, čak i ako je stanje nula.”

Remzijeva koleginica Džejd Varšav dodala je da sve dok je kreditna kartica još uvijek otvorena, ona i dalje pravi trošak, čak i ako se ne koristi za trgovinu.

“Ako imate otvorenu jednu kreditnu karticu i nula salda i nemate druge kreditne račune bilo koje vrste… završićete s niskim kreditnim rejtingom”, rekao je Remzi.

On je dalje objašnjavao način na koji algoritam kreditne kartice funkcioniše. Ako nemate interakciju s kreditom, tada ćete završiti s neodredivim kreditnim rezultatom.

Zamjenjiva definicija kredita

Nervi su bili još jedan problem za pozivaoca, koji je rekao da se bori s idejom da nemaju duga na kreditnim karticama. Ovo je razumljiv strah, pogotovo jer velike kompanije za kreditne kartice godinama govore potrošačima da ne izlaze iz kuće bez svojih kartica.

Remzi je naveo žda je normalno imati ovaj osjećaj, ali je došao do spoznaje da ne možete računati na to da će vam kreditne kartice učiniti život dobrim. Možete računati na sebe i svoj trud i disciplinu, ali ne i na kompaniju kreditnih kartica.

Umjesto da se oslanjate na kreditne kartice i kreditne rezultate, Varšav je preporučila da sebi date kredit. Dajte sebi priznanje da možete budžetirati i upravljati svojim, a ne novcem koju vam banka da na raspolaganje putem kartica.

“Zar nije zanimljivo kako je ta riječ zamjenjiva?” rekao je Remzi. „Zasluge kao u ‘Zadužiću se’ ili ‘Daću sebi kredit’. Daću vjeru u sebe, da umijem upravljati vlastitim novcem.”