rich people, wealthy, wealth, drink, business

Globalno bogatstvo porašće gotovo 40 odsto do 2027.

Podijeli

Godišnji izvještaj Credit Suisse i UBS o globalnom bogatstvu, koje procjenjuje bogatstvo 5.4 milijarde odraslih osoba na 200 tržišta, kaže da će globalno bogatstvo dostići 629 biliona dolara u sljedećih pet godina.

Optimistične prognoze dolaze uprkos tome što je 2022. zabilježila prvi pad neto globalnog bogatstva domaćinstava od globalne finansijske krize 2008, prenosi Index.

Nominalno gledano, neto privatno bogatstvo prošle je godine palo 2,4 odsto, a gubitak je koncentrisanu prosperitetnijim regijama poput Sjeverne Amerike i Evrope, pokazao je izvještaj. Jači američki dolar bio je veliki faktor.

Najveći porast bogatstva prošle godine zabiljležen je u Rusiji, Meksiku, Indiji i Brazilu. U izvještaju se predviđa da će bogatstvo u privredama u nastajanju, uključujući zemlje BRIKS-a – Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku – porasti 30 odsto do 2027. godine.

Očekuje se da će dalji rast tržišta u razvoju doprinijeti smanjenju globalne nejednakosti u bogatstvu u narednim godinama. Najveći pad prošle godine došao je od finansijske imovine, za razliku od nefinansijske imovine, poput nekretnina, koja je ostala otporna. Gledano pojedinačno, to je značilo da je odrasla osoba do kraja prošle godine bila “kraća” za 3198 dolara.

Međutim, globalno medijalno bogatstvo, vjerovatno značajniji pokazatelj stanja prosječne osobe, zapravo je poraslo za tri odsto u 2022. u suprotnosti s padom bogatstva od 3,6 odsto po odrasloj osobi, navodi se u izvještaju. To se bogatstvo u ovom vijeku peterostruko povećalo, uglavnom zbog brzog rasta bogatstva u Kini.