nafta, naftna bušotina

Cijene nafte se stabilizovale, čeka se važan govor

Podijeli

Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, dok ulagači nestrpljivo čekaju govor predsjednika američkih Federalnih rezervi (Fed), Džeroma Pauela i smjernice u pogledu daljeg trenda kamatnih stopa.

Cijena barela stabilizovala se tako na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje na 83,27 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao takođerpo gotovo nepromijenjenoj cijeni 78,22 dolara.

Podaci o proizvodnoj aktivnosti u sklopu indeksa menadžera nabavke (PMI) niza velikih ekonomija u srijedu su pokazali sumornu sliku njihova zdravlja i povećali zabrinutost za potražnju, prenose agencije.

Japan je u avgustu javio o smanjenju fabričke aktivnosti treći mjesec zaredom. Poslovne aktivnosti u eurozoni takođe su pale više od očekivanog, posebno u Njemačkoj, a čini se i da će se aktivnosti u britanskoj ekonomiji u tekućem tromjesečju smanjiti te prijeti opasnost od njegovog pada u recesiju.

U međuvremenu, analitičari očekuju da će Saudijska Arabija, predvodnica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), u oktobru produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje za jedan milion barela dnevno, kako bi podržala cijene na tržištu.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 66 centi, na 85,84 dolara.