Google Maps Car

Google počinje prodaju podataka o mapama kompanijama koje grade solarne proizvode

Podijeli

Google planira da licencira nove grupe podataka za mapiranje nizu kompanija koje će ih koristiti dok grade proizvode na bazi obnovljive energije i nada se da će generisati do 100 miliona dolara u prvoj godini, saznaje CNBC.

Kompanija planira da prodati pristup novim API-jima (aplikacionim programskim interfejsima) sa solarnim i energetskim informacijama i kvalitetom vazduha, prema materijalima u koje je CNBC imao uvid.

Neki od podataka iz Solar API-ja doći će iz Project Sunroof-a, Google-ovog kalkulatora solarne uštede koji je prvobitno pokrenut 2015. Program omogućava korisnicima da unesu svoju adresu i dobiju procijenjene solarne troškove kao što su uštede na računu za električnu energiju i veličina solarne instalacije koja će im trebati. Takođe nudi 3D modeliranje krovova zgrada i obližnjih stabala na osnovu podataka Google Maps.

Google planira da proda API pristup podacima o pojedinačnim zgradama, kao i agregovanim podacima za sve zgrade u određenom gradu ili okrugu, navodi se u jednom dokumentu. Kompanija kaže da ima podatke za više od 350 miliona zgrada, prema dokumentima, što je značajno više u odnosu na 60 miliona zgrada koje je navela za Project Sunroof 2017.

Nadaju se prihodu do 100 miliona dolara u prvoj godini

Jedan interni dokument procjenjuje da će solarni API-ji kompanije generisati prihod između 90 i 100 miliona dolara u prvoj godini nakon lansiranja. Postoji i potencijal za povezivanje s Google Cloud proizvodima u budućnosti, navodi se u dokumentima.

Kao dio planiranog lansiranja, kompanija takođe planira da objavi API za kvalitet vazduha koji će omogućiti kupcima da traže podatke kao što su zagađivači i zdravstvene preporuke za određene lokacije. Takođe će uključivati ​​digitalne toplotne mape podataka i informacije o kvalitetu vazduha po satu, kao i istoriju kvaliteta vazduha do 30 dana.

Google nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Najnovija igra o prihodima dolazi u trenutku kada kompanija pokušava da unovči svoje proizvode sa mapama jer se suočava sa pritiskom da ostvari prihod usred šireg ekonomskog usporavanja. Iako se kompanija fokusira na to da postane efikasnija, ona takođe ulaže u novije tehnologije kao što su generativna vještačka inteligencija (AI) i održivost – tržište koje se nada da će iskoristiti sa Solar API-jem.

Kompanija trenutno licencira svoj API za mapiranje za navigaciju kompanijama poput Ubera, koji je rekao da je 2019. platio Googleu 58 miliona dolara za tri godine. Prihod od Maps API-ja ide prema segmentu clouda kompanije, koji je konačno postao profitabilan u prvom tromjesečju, ali je imao težak put u pokušaju da se takmiči s tržišnim liderima Amazonom i Microsoftom.

“Google ne otkriva koliko zarađuje njegovo poslovanje sa mapama, ali je bio jedan od Googleovih proizvoda koji se najviše unovčavaju”, rekao je analitičar Morgan Stanleyja Brian Nowak za CNBC 2021. U to vrijeme, Morgan Stanley je procijenio da će Google Maps zaraditi 11,1 dolara milijarde do ove godine jer su novi turistički proizvodi i promovisani dodaci počeli da povećavaju prihod od reklama.

Ovaj potez dolazi i kada kompanija pokušava da pojednostavi svoje proizvode za mapiranje. U junu, CNBC je otkrio da kompanija otpušta zaposlene u aplikaciji za izvještavanje o prometu Waze, koju je kupila 2013. godine, i kombinuje je sa timom Google Maps.

Investitor.me/Naslovna fotografija: Suzy Brooks on Unsplash