Google uvodi vodene žigove za slike generisane vještačkom inteligencijom

Podijeli

U nastojanju da spriječi širenje dezinformacija, Google je u utorak otkrio nevidljivi, trajni vodeni žig na slikama koji će ih identifikovati kao kompjuterski generisane.

Tehnologija, nazvana SynthID, ugrađuje vodeni žig direktno u slike koje je kreirao Imagen, jedan od najnovijih Google-ovih generatora teksta u sliku. Oznaka generisana vještačkom inteligencijom ostaje bez obzira na modifikacije kao što su dodati filteri ili izmijenjene boje.

Alat SynthID takođe može da skenira dolazne slike i identifikuje vjerovatnoću da ih je napravio Imagen skeniranjem vodenog žiga sa tri nivoa sigurnosti: otkriveno, neotkriveno i eventualno otkriveno.

“Iako ova tehnologija nije savršena, naše interno testiranje pokazuje da je precizna u odnosu na mnoge uobičajene manipulacije slikama”, napisao je Google u blogu u utorak.

Beta verzija SynthID-a je sada dostupna nekim korisnicima Vertex AI, Google-ove generativne AI platforme za programere. Kompanija kaže da će SynthID, kreiran od strane Googleove jedinice DeepMind u partnerstvu sa Google Cloudom, nastaviti da se razvija i da će se možda proširiti na druge Google proizvode ili treće strane.

Deepfake i izmijenjene fotografije

Kako duboko lažne i uređene slike i video zapisi (deepfake) postaju sve realističniji, tehnološke kompanije se trude da pronađu pouzdan način da identifikuju i označe izmanipulisani sadržaj.

CNN podjseća da je posljednjih mjeseci, slika pape Franje u puferu koju je stvorila vještačka inteligencija, postala viralna, a slike hapšenja bivšeg predsjednika Donalda Trampa koje je stvorila vještačka inteligencija bile su široko rasprostranjene i prije nego što je optužen.

Vera Jourova, potpredsjednica Evropske komisije, pozvala je u junu potpisnike Kodeksa EU o dezinformacijama – liste koja uključuje Google, Meta, Microsoft i TikTok – da „uvedu tehnologiju za prepoznavanje takvog sadržaja i jasno ga označe korisnicima”.

Sa najavom SynthID-a, Google se pridružuje sve većem broju startapa i Big Tech kompanija koje pokušavaju pronaći rješenja. Neke od ovih kompanija nose imena kao što su Truepic i Reality Defender, koja govore o potencijalnom deepfake sadržaju: zaštiti našeg osjećaja šta je stvarno, a šta nije.

Praćenje porijekla sadržaja

Koalicija za porijeklo i autentičnost sadržaja (C2PA), konzorcijum koji podržava Adobe, bio je lider u naporima za digitalni vodeni žig, dok je Google uglavnom zauzeo vlastiti pristup.

U maju je Google najavio alat pod nazivom “O ovoj slici”, koji korisnicima nudi mogućnost da vide kada su slike pronađene na njegovoj web stranici prvobitno indeksirane od strane Googlea, gdje su se slike mogle prvi put pojaviti i gdje se još mogu naći na mreži.

Tehnološka kompanija je takođe objavila da će svaka slika generisana vještačkom inteligencijom koju kreira Google imati oznaku u originalnoj datoteci kako bi “dala kontekst” ako se slika nađe na drugoj web stranici ili platformi.

Ali kako se AI tehnologija razvija brže nego što ljudi mogu pratiti, nejasno je hoće li ova tehnička rješenja moći u potpunosti riješiti problem. OpenAI, kompanija koja stoji iza Dall-E-a i ChatGPT-a, priznala je ranije ove godine da je njen vlastiti napor da pomogne u otkrivanju pisanja generisanog vještačkom inteligencijom, a ne slika, “nesavršen” i upozorio je da ga treba “uzeti s rezervom”.

Pogledajte primjer deepfake fotografije, odnosno, slike generisane vještačkom inteligencijom o kojoj se govori u tekstu (“hapšenje Donalda Trampa”):