Goldman Sachs

Goldman Sachs: Nafta bi uskoro mogla skočiti na 107 dolara

Podijeli

Cijene nafte mogle bi se popeti na trocifrenu vrijednost do sljedeće godine ako Rusija i Saudijska Arabija ne povuku svoje agresivne rezove isporuke, upozorio je Goldman Sachs svoje klijente.

Banka na Wall Streetu je uzela u obzir mogućnost visokih cijena nafte mnogo prije nego što su Rusija i Saudijska Arabija objavile ranije ove sedmice da produžavaju smanjenje proizvodnje do kraja 2023. Ta je najava već podigla sirovu naftu Brent iznad 91 dolar za barel za prvi put u 10 mjeseci. Brent sirova je referentna svjetska cijena nafte i proizvodi se u Sjevernom moru.

Goldman Sachs je predvidio da će nafta Brent koštati 86 dolara u decembru i 93 dolara na kraju 2024. Sada, banka kaže da vidi “dva bikovska rizika” za svoje predviđanje.

Prvo, Goldman Sachs očekuje da će zalihe saudijske nafte biti 500.000 barela dnevno manje nego što se ranije očekivalo. Samo to bi trebalo dodati 2 dolara cijeni nafte po barelu.

Drugo, Goldman Sachs je upozorio da bi neke od njegovih pretpostavki o proizvodnji nafte mogle biti netačne ako se produžetak smanjenja OPEC+ nastavi.

Banka je očekivala da će zemlje izvoznice u januaru vratiti polovinu od 1,7 miliona barela dnevno najavljenog u aprilu. Sada banka nudi mogućnost još dužeg produženja.

„Razmislite o bikovskom scenariju u kojem OPEC+ zadržava rezove iz 2023. u potpunosti na snazi ​​do kraja 2024. i gdje Saudijska Arabija samo postepeno povećava proizvodnju“, napisali su analitičari Goldman Sachsa u izvještaju.

U tom scenariju, cijene nafte tipa Brent vjerovatno bi se popele na 107 dolara po barelu u decembru 2024, saopštila je banka.

Preveliko podizanje cijena nafte možda neće koristiti OPEC+

Goldman Sachs je naglasio da ovo nije “osnovni stav” banke jer bi takva strategija mogla imati povratne rezultate.

Iako bi više cijene nafte pomogle Saudijskoj Arabiji da izbalansira svoj budžet, a Rusija finansira svoju ratnu mašinu, Goldman Sachs kaže da bi trocifrene cijene nafte mogle uzrokovati da američki proizvođači škriljaca povećaju svoju ponudu po nižim cijenama. Osim toga, više cijene bi mogle dovesti do većeg ulaganja u čistu energiju.

Drugi razlog zbog kojeg OPEC+ možda ne želi naftu od 100 dolara, prema Goldman Sachsu, je zbog “političke važnosti američkih cijena benzina”.

Upitan o smanjenju isporuke Rusije i Saudijske Arabije u srijedu, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven rekao je novinarima da je predsjednik Džo Bajden fokusiran na to da “pokuša da učini sve u okviru svog alata kako bi mogao postići niže cijene za potrošače na benzinskoj pumpi”.

„Stvar za koju se na kraju zalažemo je stabilno, efikasno snabdijevanje energijom na globalnim tržištima kako bismo zapravo mogli pružiti olakšanje potrošačima“, rekao je Saliven.

Investitor