beijing, china

Kineski izvoz pao četvrti mjesec zaredom

Podijeli

Vrijednost kineskog izvoza u svijet pala je u avgustu 8,8 odsto u odnosu na godinu ranije, objavila je u četvrtak vlada, što je četvrti mjesec zaredom pada prodaje u inostranstvu.

I uvoz je u avgustu pao, i to 7,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, saopštila je kineska Opšta carinska uprava.

Kineska ekonomija, druga po veličini na svijetu, je pod mikroskopom, ocjenjuje The New York Times. Od proljeća, rast je oslabio i cijene stanova su uzdrmane, što je poljuljalo povjerenje potrošača i investitora. Novi podaci odražavaju kontinuiranu slabu potražnju u Kini i inostranstvu.

Pozadina

Ekonomisti su očekivali da će brojevi trgovanja u avgustu biti nešto lošiji. Reutersovo istraživanje predviđa da je izvoz u avgustu pao 9,2 odsto u odnosu na godinu ranije, a da je uvoz opao 9 odsto. Izvoz je u julu pao 14,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Mnoge multinacionalne kompanije, posebno velike maloprodaje u Sjedinjenim Državama, postale su zabrinute zbog zavisnosti svojih lanaca snabdijevanja od Kine jer su se geopolitičke tenzije povećale posljednjih godina i kako su se intenzivirali međunarodni trgovinski sporovi, posebno sa Sjedinjenim Državama.

Kineske drastične mjere politike „nultog Covid-a” tokom pandemije, posebno višenedjeljna zatvaranja u Šangaju, Šenženu, Guangdžouu i drugim velikim industrijskim centrima i lukama, dovele su do mnogih kašnjenja u isporuci, kao i do odlaska mnogih stranih menadžera multinacionalnih kompanija iz Kine.

S obzirom da zabrinutost zbog pandemije sada nestaje, domaćinstva širom svijeta, uključujući Kinu, pomjerila su svoje obrasce potrošnje na putovanja, obroke u restoranima i druge usluge. Mnogi su se tokom pandemije opskrbili proizvodnom robom, često iz Kine, koja ima daleko najveći fabrički sektor na svijetu.

Ovi trendovi su se odrazili u avgustovskoj statistici kineske ekonomije. Izvoz računara, kategorija koju Kina vodi godinama, pao je u vrijednosti 18,2 odsto u odnosu na avgust 2022. Izvoz medicinskih i hirurških instrumenata, koji je procvjetao tokom pandemije, pao je prošlog mjeseca 7,1 odsto.

Ali izvoz nekih proizvoda počeo je da se stabilizuje: inostrana prodaja kućanskih aparata poput frižidera i mašina za pranje veša, koja je pala u julu, u avgustu je porasla 11,4 odsto.

Uvoz poljoprivrednih proizvoda — Kina se u velikoj mjeri oslanja na hranu iz inostranstva jer poboljšava ishranu svojih građana — smanjen je 7,9 odsto u odnosu na godinu dana ranije, dok je uvoz sirove nafte zapravo porastao za pola procentnog poena.

Zašto su ove brojke važne?

Statistika izvoza i uvoza svakog mjeseca daje jednu od najvažnijih indikacija o tome kako je kineska ekonomija napredovala u prethodnom mjesecu. Kina se u velikoj mjeri oslanja na ostvarivanje veoma velikih trgovinskih viškova svakog mjeseca kao načina za otvaranje desetina miliona radnih mjesta, a to je ove godine postalo posebno važno jer je nezaposlenost mladih porasla.

Izvoz je postao još važniji u posljednjih nekoliko godina, jer se Kina suočava sa naglim usporavanjem tržišta nekretnina, nakon godina bujnih špekulacija koje su u mnogim kineskim gradovima podigle cijene stanova deset puta ili više.

Podaci objavljeni u četvrtak su najnoviji znak da je ukupna potražnja za kineskom robom možda počela da pada.

“Manje lošeg izvoza i uvoza doprinosi našem uvjerenju da je jul vjerovatno bio najmračniji period za ekonomske aktivnosti u Kini”, rekla je Louise Loo, ekonomistkinja u singapurskom predstavništvu Oxford Economics, konsultantske firme.

Iako je kineski izvoz ove godine bio slab, on se spušta sa veoma visokog nivoa postignutog tokom pandemije. Zemlja je i dalje prava industrijska elektrana.

„Izvozne narudžbe ne izgledaju dobro za SAD ili Evropu, ali u pogledu Azije i drugih zemalja, one se snažno povećavaju“, kaže se u nedavnoj istraživačkoj bilješci koju je objavila China Beige Book, ekonomska istraživačka grupa.