Ko je Aleksandar Kostić, nasljednik imperije Miodraga Kostića?

Podijeli

Na proslavi 40 godina MK grupe, jedne od najvećih regionalnih poslovnih grupacija, u ime osnivača i predsjednika Miodraga Kostića Koleta prisutne je pozdravio njegov sin.

Aleksandar Kostić (30) već pet godina vodi kompaniju sa mjesta potpredsjednika grupe, a kako se na kompanijskom sajtu navodi „sa ostatkom tima radi na sprovođenju vizije predsjednika korporacije“.

Beogradski Danas piše da je Kostić potpredsjednik MK Group, koja se bavi poljoprivredom, turizmom i energetikom i potpredsednik AEC (Agri Europe Cyprus) bankarske grupe, pod čijom kontrolom se nalaze MV investments, AIK i slovenačka Gorenjska banka.

U prethodnih pet godina proširio je poslovanje MK Group na sektor nekretnina, posebno hotelski biznis od Srbije preko Hrvatske do Slovenije.

Takođe, posljednjih godina bankarski biznis grupe je značajno proširen. Nakon kupovine slovenačke Gorenjske banke i izlaska na tržište EU, AIk banka je u prethodne dvije godine preuzela i Sberbanku u Srbiji, kao i Eurobank Direktnu banku.

Cijela grupacija zapošljava oko 4.000 ljudi, a Kostić je na 40. godišnjici kompanije kojoj su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, najavio novi investicioni ciklus od 1,6 milijardi eura u naredne tri godine.

U poljoprivredu je najavljeno ulaganje 350 miliona eura, izgradnja fabrike alkohola, ali će najveći dio novca biti uložen u obnovljive izvore energije. MK grupa planira izgradnju vjetroparkovaa i solarne elektrane kapaciteta jednog gigavata i da u to uloži 900 miliona eura.

Takođe će 380 miliona eura u naredne tri godine uložiti u turizam i nekretnine.

Aleksandar Kostić dobitnik je godišnje nagrade „Kapetan Miša Anastasijević” u kategoriji “Najbolji mladi menadžer”.

Vrijednost imovine Miodraga Kostića prije nekoliko godina je američki Forbes procijenio na preko 500 miliona eura.

Aleksandar Kostić je diplomirao ekonomiju na Royal Holloway Univerzitetu u Londonu i otac je dvoje djece.