Biznis Miodraga Kostića u Sloveniji: Hoteli, aerodrom i Gorenjska banka

Podijeli

Nakon kupovine hotela na slovenačkoj obali i aerodroma u Portorožu, Vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić učvrstio je svoje pozicije na bankarskom tržištu Slovenije, piše Nova ekonomija.

Njegova AIK banka preuzela je 90,11 odsto akcija slovenačke Gorenjske banke za koje je izdvojila oko 110 miliona eura a banka je u obavezi da otkupi i preostali manjinski paket akcija slovenačke banke.

AIK banka je takođe zainteresovana za kupovinu još jedne banke u Sloveniji, Abanke, o čemu će više detalja biti poznato narednih dana.

Prije dvije godine Kostić je kupio prestižni Skiper Resort na slovenačkoj obali, u čijem je sastavu i hotel Kempinski Adriatic sa pet zvjezdica.

Kostićeva kompanija posjeduje i većinski udio vlasništva u Aerodromu Portorož a namjerava da kupi i marinu u tom primorskom gradu, jedinu takve vrste u Sloveniji.

Kostić je navodno, prema pisanju domaćih medija, zainteresovan da kupi i 41,7 odsto slovenačke kompanije Sava, koja preko svoje firme Sava turizam posjeduje hotele na Bledu, Terme 3000, lječilište u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i hotele Bernardin.

Predsjednica izvršnog odbora AIK banke i Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić kazala je na konfenreciji za medije u Ljubljani da je opredjeljenje AIK banke u Sloveniji regionalni razvoj i širenje.

„Naš cilj je da Gorenjska banka postane čvrsta nacionalna, a zajedno sa AIK bankom, internacionalna banka i jedna od vodećih grupacija u regionu JIE”, kazala je Galić.

Kostić je preko svoje kompanije manjinski vlasnik i najveće crnogorske hotelske grupacije Budvanska rivijera a navodno je zainteresovan da je, preko tendera, i većinski preuzme.

Miodrag Kostić nije jedini biznismen crnogorskog porijekla koji je raširio poslovanje u Sloveniji. To je uspio i rođeni Beranac, Izet Rastoder, koji je napravio poslovnu imperiju zahvaljujući uvozu banana. O njegovom poslovnom uspjehu čitajte u posebnoj priči:

Evropski “kralj banana” iz Berana: Kako je Rastoder pokorio Evropu