Suez, Suecki kanal

Cijene nafte pale nakon otvaranja Sueckog kanala

Podijeli

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog normalizacije saobraćaja kroz Suecki kanal, nakon što se prije sedmicu na tom ključnom plovnom putu nasukao kontejnerski brod.

Pažnja trgovaca ponovo se usmjerila na slabu potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje na 63,94 dolara. U istom iznosu pala je i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 60,34 dolara, prenose agencije.

Brod Ever Given blokirao je prije sedmicu Suecki kanal nakon pješčane oluje i jakih vjetrova koji su smanjili vidljivost. Ogromni brod se stotinama drugih brodova ispriječio na pravcu kojim se realizuje 12 odsto svjetske trgovine.

Promet se normalizovao u ponedjeljak poslijepodne, ali vodeći prevoznici upozoravaju da bi otklanjanje poremećaja u transportu moglo potrajati sedmicama.

“Suecka minikriza blizu je kraja i tržište nafte ponovo je prepušteno fundamentima. Pažnja će se preusmjeriti na spore programe vakcinisanja, na naizgled nezaustavljiv rast broja zaraženih u nekim dijelovima svijeta i na predstojeći sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), najavljen za četvrtak”, konstatovao je analtičar PVM Oil Associatesa Tamas Varga.

Cijene su prethodnih dana snažno varirale, jer su trgovci i investitori pokušali da izvagaju uticaj blokade ključnog plovnog puta za svjetsku trgovinu i širi učinak mjera zaključavanja kojima se nastoji zauzdati zaraza koronavirusom.

Mnoge evropske zemlje ponovo su uvele mjere zatvaranja kako bi suzbile talas koronavirusnih infekcija, što je pritisnulo potražnju za gorivom, a time i cijene.

Podršku cijenama pružaju očekivanja da će OPEC i njeni saveznici na sastanku ove sedmice održati niži nivo proizvodnje.

“Rusija će podržati više-manje nepromijenjenu proizvodnju grupe OPEC+ u maju, ali će tražiti da joj se odobri relativno skromno povećanje kako bi mogla pokriti sezonski uslovljenu potražnju”, rekao je izvor upućen s razmatranjima Moskve.

Analitičari smatraju da će cijene nafte i dalje oscilirati.

U Londonu bi trebalo da se kreću između 60 i 65 dolara za barel, a u Njujorku između 57,5 i 62,5 dolara.

Odvojeno je OPEC na internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 62,56 dolara, što znači da je porasla 93 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.