Bokan: Ne postoji oligopol, Lidl neka dođe i postane dio crnogorskog tržišta

Podijeli

Ne postoji artikal u crnogorskim trgovinama koji nije poskupio od 10 do 40 odsto, kazao je večeras u emisiji “Okvir” na TVCG vlasnik kompanije Voli Dragan Bokan.

Bokan je večeras u emisiji takođe pozvao trgovački lanac Lidl “da slobodno dođe u Crnu Goru” i da bude dio crnogorskog tržišta.

“I ne samo “Lidl”, nego i Aldi i Klaufland. Oligopol u Crnoj Gori ne postoji. Umjesto brojnih napada koji su bili upućeni nama, ja upućujem poziv”, kazao je Bokan.

Bokan je pojasnio da je osamdeset odsto artikala u trgovačkim lancima poskupjelo zbog povećanja cijena brendova, a 20 odsto zbog uvođenja akciza.

“Mi nijesmo ništa krivi, nego smo čak štaviše zaslužni. Imamo jedan od najorganizovanijih lanaca u državi, ako ne i u regionu. Već pola godine slušamo uvrede, a ‘Voli’ nije sam na crnogorskom tržištu. Ovdje ima još šest lanaca. Mi sigurno nećemo stajati na vratima i govoriti – nemojte da ulazite u naš maloprodajni objekat”, kazao je Bokan.

Bokan je ukazao da u Crnoj Gori postoje maloprodajni objekti koji nemaju rast profita, a imaju rast bruto marže.
“Oni redovno učestvuju u akciji ‘Stop inflaciji’, a ne znam da li se iko javio da njima da pomogne. Oni redovno učestvuju u rastu crnogorske privrede”, zaključio je Bokan.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da što se tiče promocije novih lanaca u Crnoj Gori, niko nije diskriminisan. Na Bokanovu konstataciju da već pola godine slušaju uvrede, Damjanović tvrdi da nije nikog uvrijedio pa se neće ni pravdati, prenosi portal RTCG.

“Ne osjećam da sam prozvan. Pitanje je za firmu ‘Lidl’ hoće li dolaziti ili ne, a u Crnu Goru je svako dobrodošao. Opstrukcija iz Vlada nisam ni čuo ni vidio, niti radim promociju bilo koje firme, već promociju Crne Gore”, istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, evidentno je da je rast cijena izuzetno visok.

“To je mnogo više u zemljama Zapadne Evrope i u regionu. Ovo nije proces od juče, već traje. Crna Gora je veliki uvoznik robe široke potrošnje i prehrabrenih proizvoda, a nažalost, nijesmo veliki poljoprivredni proizvođača da možemo da kroz taj nivo kontrolišemo cijene”, poručio je Damjanović.