oil, nafta, petrol, platform, worker

JPMorgan: Cijene nafte mogle bi porasti na 120 dolara

Podijeli

Cijene nafte mogle bi ponovo skočiti na trocifrene vrijednosti ako se snabdijevanje sirovom suoči s većim pritiskom – a to bi moglo dovesti do skorog zastoja globalnog ekonomskog rasta, navodi američka investiciona banka JPMorgan u najnovijoj bilješci.

Stratezi banke su istakli da su cijene nafte skočile 27% u proteklom mjesecu, na najviši nivo u 10 mjeseci.

“Oko 25% tog rasta može se pripisati većoj potražnji za naftom od očekivane, dok se 75% može pripisati velikim rezovima u snabdijevanju od zemalja izvoznica OPEC+, koji je više puta smanjivao svoju proizvodnju sirove nafte u protekloj godini”, navodi se u dokumentu poslatom investitorima.

Ako cijene zadrže te nivoe, upozoravaju, one će vjerovatno povući rast globalnog BDP-a za 0,5 procentnih poena tokom dva kvartala.

JPMorgan očekuje da će se nafta Brent do kraja godine smanjiti na oko 86 dolara po barelu, ali upozoravaju da bi mogle porasti i još više povući ekonomiju ako se snabdijevanje naftom suoči sa stalnim pritiskom, upozoravaju stratezi.

“Takođe postoji zabrinutost da nedavna smanjenja snabdijevanja nijesu završena, a cijena nafte mogla bi skočiti mnogo dalje, pa i na čak 120 dolara po barelu”, rekli su stratezi, dodajući da je to nivo koji je jednak skoku od 60% u drugoj polovini godine.

„Procjenjujemo da bi globalna ekonomija usporila do praktično potpunog zastoja u sljedećem tromjesečju, ako bi se to dogodilo u narednim sedmicama i da bi se u potpunosti moglo pripisati smanjenju ponude”, dodali su.

Tako visoke cijene, navode, potencijalno bi mogle dovesti globalnu inflaciju na oko 6% do kraja godine i pogoditi globalni BDP za 1,3% godišnje u naredna dva kvartala.

“Zaista, kumulativni skok cijene nafte od 60 odsto označio bi tip šoka koji se obično viđa samo uoči recesije”, dodala je banka.

Neki komentatori američkog tržišta već su označili rastuće cijene nafte kao veliku zabrinutost za ekonomiju. Rast cijene benzina, koji se proizvodi iz nafte, najviše je doprinio inflaciji prošlog mjeseca, saopštio je Biro za statistiku rada. Ukupne potrošačke cijene u SAD porasle su 3,7% u odnosu na prethodnu godinu, iznad očekivanih 3,6%, navodi Business Insider.