Mercedes Pay Fuel

Mercedes i Mastercard u zajedničkoj akciji: Plaćanje goriva ili struje moguće iz auta, otiskom prsta

Podijeli

Vlasnici novijih automobila marke Mercedes-Benz u Njemačkoj od sada mogu početi plaćati gorivo jednostavno, iz samog automobila, digitalno i beskontaktno, samo otiskom prsta. Rezultat je to saradnje kartičarske kuće Mastercard i Mercedesa.

Usluga je nazvana Mercedes pay+, a opisuju je kao tehnologiju kojom “automobil postane način plaćanja”.

U pitanju je prvi nativni sistem za digitalna plaćanja ikada ugrađen u jedan automobil, kojim se može za sada plaćati tek gorivo na benzinskim pumpama, njih više od 3.600 širom Njemačke. Podržane su Mastercardove debitne kartice, a sistem je dostupan u automobilima s novim Mercedesovim infotainment sistemom MBUX.

Mercedes je tako postao prva marka koja je u svoja vozila ugradila podršku za sistem Secure Card on File. On podatke o plaćanju prenosi bežično, zaštićene enkripcijom, a ima potencijal da značajno olakša proces plaćanja. Sve što korisnik mora da uradi prilikom inicijalizacije plaćanja jeste da očita svoj otisak prsta na središnjoj konzoli vozila, a automobil i platni sistem odradiće sve ostalo.

Partneri na projektu optimistični su u pogledu prihvatanja tog načina plaćanja. Njihovo je ranije istraživanje pokazalo da otprilike svaki drugi vozač, mlađi od 40 godina, ima volju da plaća za dobra i usluge na ovaj način. Njih oko 60% plaćalo bi primarno gorivo na benzinskoj pumpi ili struju na punionici direktno iz vozila.

Sistem je osmišljen kako bi olakšao taj proces. Jednom kada vozilo stigne na kompatibilnu pumpu i zaustavi se, na infotainment ekranu će se pokrenuti aplikacija Mercedes me Fuel & Pay. Vozač mora da odabere koju pumpu ili punjač želi da koristi, a sistem će mu odmah izračunati i najviši iznos koji će morati platiti za gorivo ili struju, prema trenutnom stanju rezervoara ili baterije. On će to potvrditi otiskom prsta, a nakon točenja goriva ili punjenja baterije, trošak će automatski biti terećen na odabranu Mastercard karticu. Vozač potom može odmah napustiti pumpu, a račun će dobiti putem elektronske pošte (e-mail).