euro, european central bank, evropska centralna banka, frankfurt, ECB

Ponuda novca u eurozoni pala više nego ikad

Podijeli

Ponuda novca u eurozoni zabilježila je u avgustu najveći pad otkada Evropska centralna banka (ECB) objavljuje podatke, a kreditiranje je primjetno usporilo, odražavajući slabu ekonomsku aktivnost u uslovima podignutih kamatnih stopa.

Pokazatelj M3 smanjio se u avgustu 1,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 0,4-postotnog pada u julu, pokazao je ECB-ov izvještaj objavljeno u srijedu.

Uži pokazatelj M1, koji obuhvaća samo gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, potonuo je 10,4 odsto, nakon 9,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu, prenosi SEEbiz.

Prilagođeni zajmovi privatnom sektoru gotovo su pak stagnirali, uz stopu rasta od 0,6 odsto. U julu su bili skočili 16 odsto.

Krediti domaćinstvima porasli su jedan odsto, neznatno sporije nego u julu. Znatnije je posustalo kreditiranje kompanija, uz stopu rasta od 0,6 odsto, nakon 2,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Posustalo kreditiranje i smanjena ponuda novca u eurozoni rezultat su postrožene monetarne politike ECB-a koji je sredinom mjeseca ponovo podigao kamatne stope, za četvrtinu postotnog boda, uprkos procjeni da će ekonomija u ovoj godini porasti samo 0,7 odsto.