netflix, television, tv set

Evropski telekomi protiv Netflixa i Googlea: Koriste infrastrukturu a ne plaćaju gotovo ništa

Podijeli

Najveće evropske telekomunikacijske kompanije pozivaju Evropsku uniju (EU) da prisili velike kompanije poput Netflixa i Googlea na plaćanje “poštenog” doprinosa za korišćenje njihovih mreža.

Uvjereni su, naime, da upravo te tehnološke kompanije “imaju najviše koristi” od njihove infrastrukture pa povećavaju promet a da za to više plaćaju.

Otvoreno pismo koje će poslati Evropskoj komisiji i zastupnicima u Evropskom parlamentu potpisali su direktori 20 telekomunikacijskih grupa, uključujući BT, Telefonica i Deutsche Telekom u čijem je vlasništvu i Crnogorski Telekom.

“Buduće investicije su pod ozbiljnim pritiskom i potrebne su regulatorne mjere. Pravedan i razmjeran doprinos najvećih generatora prometa troškovima mrežne infrastrukture trebao bi biti temelj novog pristupa”, upozorili su u pismu.

Uvjereni su da regulatori moraju da preduzmu mjere kako bi se omogućila buduća ulaganja, a upravo telekomunikacijske grupe izdvajaju milijarde kako bi podržale uvođenje 5G mreže. Zbog toga su sugerisali da bi drugačiji mehanizam plaćanja “mogao postavljati zahtjeve najvećim generatorima prometa s fokusom na odgovornost i transparentnost doprinosa tako da operateri ulažu direktno u evropsku digitalnu infrastrukturu”, piše Financial Times a prenosi SEEbiz.

Problem je, tvrde, to što tehnološke kompanije ne plaćaju gotovo ništa za prenos podataka u njihovim mrežama. I Evropski parlament je u junu “pozvao na uspostavu političkog okvira u kojem veliki proizvođači prometa pošteno doprinose odgovarajućem finansiranju telekomunikacijskih mreža bez prejudiciranja mreže neutralnosti”.