european central bank ecb, ecb, euro, eurozone

Grupa za zaštitu potrošača traži više privatnosti u korišćenju digitalnog eura

Podijeli

Za online korišćenje digitalnog eura potrebne su strože mjere zaštite privatnosti, saopštio je u utorak lobi potrošača Finance Watch, što je najnoviji znak rastuće zabrinutosti “Velikog brata” s kojima se kreatori politike moraju suočiti.

Evropska centralna banka (ECB) bi ovog mjeseca trebalo da saopšti hoće li nastaviti s razvojem digitalnog eura. I druge centralne banke planiraju pokretanje vlastite digitalne valute, uključujući američke Federalne rezerve i Banku Engleske, koja nastoji da bude predvodnik u razvoju digitalnih plaćanja.

Evropska komisija predložila je nacrt zakona koji bi dao pravnu osnovu digitalnom euru, ali kritičari brinu da će mu nedostajati anonimnost prilikom upotrebe i zamjene gotovine.

Finance Watch navodi u dokumentu objavljenom u utorak da bi digitalni euro, zaštićen adekvatnim mjerama privatnosti i sigurnim podacima, mogao smanjiti zavisnost evropskih građana od malog broja dominantnih kompanija za plaćanje i operatera Big Tech platformi koji dolaze iz Sjedinjenih Država ii spriječiti dalju koncentraciju tržišta.

Organizacija je saopštila da prihvata da će se morati napraviti neki ustupci kako bi se osiguralo da se digitalni euro ne koristi za pranje novca, što otežava postizanje potpune anonimnosti digitalnih plaćanja.

Ipak, nacrt predloženog zakona EU dao je viši nivo privatnosti vanmrežnoj upotrebi digitalnog eura pohranjenog u “novčaniku” kupaca, navodi Finance Watch.

“Iako predloženi pristup vanmrežnim transakcijama ide daleko u pravcu pružanja privatnosti nalik gotovini, viši nivo privatnosti i zaštite podataka bi takođe trebalo da bude primijenjen i na online transakcije male vrijednosti”, rekao je Finance Watch.

Šefica finansijskih službi EU Mejred Mekginis rekla je prošlog mjeseca da s nacrtom zakona, koji sada usvajaju zemlje EU i Evropski parlament, ne treba žuriti.

Banka Engleske je saopštila da je potreban “nacionalni razgovor” kako bi se ublažio strah javnosti da bi digitalna verzija funte omogućila vladi da špijunira ljude.

Reuters/Investitor