Poznat i Crnoj Gori: Moćni albanski preduzetnik otvorio hotel u centru Zagreba

Podijeli

U centru Zagreba, na uglu Praške ulice i Trga bana Josipa Jelačića, otvoren je novi hotel MET Boutique. Hotel ima pet zvjezdica, 26 soba, spa, konferencijsku dvoranu, krovnu terasu i druge sadržaje, Investitor je krovna albanska kompanija Gener 2, u vlasništvu osnivača Baškima Uljaja (Bashkim Ulaj), koji je imao kompaniju i u Crnoj Gori.

Ulaj je, kako su pisale podgoričke Vijesti 2018. godine, sa crnogorskim biznismenom Zoranom Ćoćom Bećirovićem, na 90 godina postao zakupac 272 hiljade kvadrata zemljišta kod budućeg skijališta Kolašin 1600 sa pravom da na njemu grade hotel, turističko naselje i vile i apartmane za prodaju.

Prema registru kompanija u Crnoj Gori, Ulaj je 2. septembra 2020. godine u Podgorici osnovao Gener 2 SHPK, ćerku firmu svoje matične kompanije, koja je, međutim, ugašena nakon samo 10 mjeseci, u julu naredne godine.

Ulaj u Hrvatskoj trenutao ima registrovane dvije kompanije, Gener2 i Abau. Hrvatski Gener2 podružnica je matične kompanije, a Abau je osnovana 2015. Direktor obje firme je Ahmet Ulaj, piše zagrebački Jutarnji list.

Dobio koncesiju za auto-put u Albaniji

Bashkim Ulaj jedan je od najbogatijih Albanaca, a na poslovnoj sceni je prisutan od sredine 1990-ih. Njegova građevinska kompanija je u vrijeme mandata tada gradonačelnika Tirane, a danas premijera države Edija Rame, dobila dozvole za gradnju na najvrjednijim gradskim zemljištima, piše Jutarnji list.

Osim što se bavi investicijama, Ulaj učestvuje i u kreiranje javnog mnijenja u Albaniji. Početkom 2018. Gener2 grupa sklopila je partnerstvo sa CNN-om te su pokrenuli “news channel” A2.

Njegova kompanija Gener2, koja je i investitor u zagrebački hotel, praktično drži monopol na gradnju puteva u Albaniji. Prošle godine dodijeljena mu je koncesija za auto-put Tirana – Thumanë – Vorë, vrijedna 225 miliona eura.

Albanski mediji bogatstvo Ulaja procjenjuju na 350 miliona eura.

‘Hotel je mali, ali velike simbolike’

“Drago nam je da smo u jezgri grada ‘oživjeli’ prostor koji nije bio funkcionalan. Hotel je mali, ali velike simbolike i za region jer ukazuje na prijateljstvo i saradnju Hrvatske i Albanije i vjerujemo da je hotel i vrijednost za grad”, istakao je Ahmet Ulaj na otvaranju, izrazivši poštovanje i albanskoj zajednici u Hrvatskoj čiji su predstavnici takođe bili na događaju.

Ako ste propustili:

Ko je Bashkim Ulaj: Albanski milioner finansira novi ski centar kod Kolašina