Charlie Munger, Čarli Manger

Čuveni investitor o aktuelnim temama: AI ima više pažnje nego što zaslužuje, bitcoin je najgluplja investicija koju sam ikad vidio

Podijeli

Potpredsjednik Berkshire Hathaway-a i prvi saradnik Vorena Bafeta, investitor Čarli Manger (99) izrazio je skepticizam u vezi s hajpom oko vještačke inteligencije (AI) a ponovo je kritikovao i kriptovalute tokom nedavnog nastupa na konferenciji.

Govoreći na Zoomovoj Zoomtopia konferenciji u četvrtak, Manger je izjavio da se sektoru vještačke inteligencije pridaje više pažnje nego što zaslužuje. On je priznao važnost vještačke inteligencije i njeno dugo postojanje, koje datira još od 1950-ih, ali je izrazio sumnje u njen potencijal da donese utopijsku budućnost, prenosi Fortune.

Iskusni investitor je takođe odbacio ideju da vještačka inteligencija može da izliječi bolesti poput raka i izrazio je skepticizam u pogledu ukupnog uticaja tehnologije na društvo.

Mangerovi stavovi o kriptovalutama bili su jednako kritični. On je bitkoin označio kao “najgluplju investiciju ikada” i predvidio da će većina kriptovaluta potpuno izgubiti vrijednost.

Manger, dugogodišnji kritičar kriptovaluta, ranije je upoređivao bitcoin sa „otrovom za pacove“, a druge kriptovalute sa „veneričnom bolešću“.

„Nemojte da počnem sa bitkoinima – to je bila najgluplja investicija koju sam ikada vidio“, rekao je, dodajući da većina tih investicija “ide na nulu“.

Mangerovi stavovi su važni jer odražavaju osjećaje njegovog poslovnog partnera, Bafeta, koji je ranije označio bitcoin kao „žeton za kockanje“, i drugih uticajnih poslovnih lidera poput izvršnog direktora JPMorgana Džejmija Dajmona, koji je jednom uporedio kupovinu kriptovalute sa „posjedovanjem kamena za kućne ljubimce“.

Kriptovalute se bore da se oporave od rasprodaje iz 2022. godine koja je u jednom danu sa tržišta izbrisala više od 200 milijardi dolara.

Bitcoin, vodeća kriptovaluta, i dalje se trguje daleko ispod svog rekordnog maksimuma od skoro 69.000 dolara, sa trenutnom cijenom nešto ispod 28.000 dolara.