The Capital Plaza Podgorica, Business building

MMF povećao prognoze rasta crnogorske ekonomije: BDP će ove godine porasti 4,5 odsto

Podijeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je u oktobarskom izvještaju procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 4,5 odsto.

To je 1,3 procentna poena više nego u aprilskim prognozama, pokazuju podaci novog izvještaja MMF-a u koji je uvid imao portal Investitor.me.

MMF u oktobarskim prognozama predviđa rast crnogorske ekonomije za dodatnih 3,7 odsto u narednog godini, dok će 2028. godine usporiti na 3 odsto.

Prošle godine, stopa rasta crnogorske ekonomije iznosila je 6,1 odsto.

Najviše u regionu

Rast crnogorske ekonomije, prema novim podacima MMF-a, najviši je u odnosu na sve zemlje regiona. Kosovo će, prema istim podacima, ove godine zabilježiti ekonomski rast od 3,8 odsto a Albanija 3,6 odsto.

Ekonomija Sjeverne Makedonije ove godine ostvariće 2,5 odsto ekonomskog rasta, Bosne i Hercegovine 2 odsto, koliko se prognozira i za Srbiju.

Globalne prognoze

MMF je u novom izvještaju smanjio svoje prognoze rasta za Kinu i eurozonu i saopštio da je ukupni globalni rast ostao nizak i neujednačen uprkos onome što je nazvao “izvanrednom snagom” američke ekonomije.

MMF je svoju prognozu rasta globalnog realnog BDP-a u 2023. godini ostavio nepromijenjenom na 3 odsto, ali je smanjio projekcije ta 2024. za 0,1 procentni poen na 2,9 odsto u odnosu na julsku prognozu.

Svjetska proizvodnja porasla je 3,5% u 2022, prema istim podacima.

Glavni ekonomista MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas rekao je novinarima da je globalna ekonomija nastavila oporavak od pandemije COVID-19, ruske invazije na Ukrajinu i prošlogodišnje energetske krize, ali da su trendovi rasta sve više divergentni širom svijeta, a izgledi za srednjoročni rast su bili “srednji.”

Gourinchas je rekao da prognoze generalno upućuju na meko slijetanje, ali je MMF i dalje zabrinut zbog rizika povezanih s krizom nekretnina u Kini, nestabilnim cijenama roba, geopolitičkom fragmentacijom i ponovnim porastom inflacije.