Wall Street, New York Stock Exchange, NYSE, berza

Najveće berze svijeta: Evo zašto je američki S&P 500 najvažniji indeks za investitore

Podijeli

Na 80 berzi širom svjeta trguje se imovinom ukupne vrijednosti od 110,2 biliona dolara a 25 najvećih (vidi infografiku ispod teksta) pokrivaju 96,6% ukupnog dioničkog tržišta. Samo dvije najveće svjetske berze, američke NYSE i Nasdaq pokrivaju čak 42,4% globalne tržišne kapitalizacije, prema istim podacima.

To je, kako navodi finansijski stručnjak i analitičar Milan Horvar, razlog zašto se američki indeks S&P 500 smatra najboljim barometrom za uspješnost tržišta dionica u SAD, ali i najvažnijim indeksom na svijetu, kojeg gledaju svi koji imalo prate događanja na tržištu kapitala.

S tržišnom kapitalizacijom od 7,2 biliona dolara, Euronext iz Amsterdama je treća najveća berza. To je inače i najstarija berza na svijetu koja je ponovno zasjala nakon Brexita te je početkom 2021. nadmašila Londonsku berzu, ističe Horvat. Tokom posljednja dva desetljeća, londonsko tržište dionica palo je s 13% na 4% svjetskog udjela te s trećeg na deveto mjesto po veličini.

Četvrta je Šangajska berza s tržišnom kapitalizacijom od 6,7 biliona dolara. Još dvije kineske berze, u Šenženu (6) i Hongkongu (7) su među 10 najvećih na svijetu.

Nova Kina: Slijedi ekspanzija indijskog tržišta kapitala

Ubrzani rast od 133% tržišne vrijednosti od 2016. godine do danas ima Indijska berza koja je sada dvanaesta po veličini. Oko nje je još nekoliko manjih berzi koje će u slijedećim decenijama s razvojem indijske ekonomije iskočiti kao što su se razvile kineske berze u proteklim desetljećima tamošnje ekonomske ekspanzije.

Goldman Sachs predviđa da će udio tržišta u razvoju u kapitalizaciji globalnog tržišta kapitala nadmašiti USA do 2050. godine. S obzirom na njihov snažan ekonomski rast, investotori sve više traže prilike za ulaganje kroz tržišne indekse koji prate te države putem instrumenata kao što su ETF-ovi ili investicijski fondovi.

Ipak treba voditi računa da iako međunarodna tržišta mogu pružiti prilike za diversifikaciju, ona takođe mogu predstavljati povećani rizik s obzirom na političke, regulatorne i ekonomske faktore, upozorio je Horvat putem svog LinkedIn profila: